Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στην Ουκρανία με μεγάλη διαφορά έναντι του απερχόμενου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών στις 21 Απριλίου αναμένεται να αναμετρηθούν ο κ. Ζελένσκι με τον κ. Ποροσένκο.

Μετά την καταμέτρηση λίγο περισσότερων από τις μισές ψήφους, ο ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ήταν το ουτσάιντερ των εκλογών, φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 30,2% των ψήφων έναντι 16,7% που συγκεντρώνει ο Ποροσένκο, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας.

Τα μερικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν συνολικά τις διάφορες δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit polls), τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αμφισβητήθηκαν από την Τιμοσένκο, η οποία διεκδικούσε τη δεύτερη θέση.

Αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή ως το τέλος της καταμέτρησης, η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία προηγείτο στις δημοσκοπήσεις όταν άρχισε η προεκλογική εκστρατεία, αποκλείεται ήδη από τον πρώτο γύρο, καθώς μέχρι στιγμής εξασφαλίζει 13,1% των ψήφων και έρχεται τρίτη στις εκλογές αυτές στις οποίες οι υποψήφιοι ανέρχονταν στον αριθμό ρεκόρ των 39.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ