Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συναντάται σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι δύο ηγέτες επιμένουν πως θα προχωρήσουν στην εκτέλεση της σύμβασης για την απόκτηση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί μια κίνηση της Άγκυρας που συνεχίζει να πυροδοτεί οργή στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ξανά το θερμόμετρο στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

«Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητήσουμε, οι S-400 είναι από τα σημαντικότερα», είπε ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα. Οι παραδόσεις των συστοιχιών θα αρχίσουν τον Ιούλιο, διευκρίνισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους. Η Ουάσιγκτον απειλεί να διακόψει τη διαδικασία παράδοσης των προηγμένων, αόρατων για τα ραντάρ μαχητικών F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, μεταξύ άλλων κυρώσεων, εάν εκτελεστεί η σύμβαση της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά των S-400. Πούτιν και Ερντογάν έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές φέτος καθώς οι κυβερνήσεις τους συνεχίζουν να ενισχύουν τους δεσμούς τους. Και τις δύο φορές, το ζήτημα ήταν ο πόλεμος στη Συρία.

Σχέδια για μια πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι σχεδιάζει να συζητήσει μια πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να συντρίψει τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους μαχητές ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, ενώ πέρυσι είχε σημειώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για μια επιχείρηση.

Η Τουρκία θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασία του Λαού (YPG) εχθρό και έχει ήδη επέμβει για να εκδιώξει τους μαχητές της από το έδαφος δυτικά του Ευφράτη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχει κάνει τα δύο τελευταία χρόνια.

«Οι προετοιμασίες μας στα σύνορα έχουν τελειώσει, όλα είναι έτοιμα για μια επιχείρηση. Μπορούμε να την αρχίσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Θα συζητήσω το θέμα μεταξύ άλλων πρόσωπο με πρόσωπο (με τον Πούτιν) κατά την επίσκεψή μου στη Ρωσία», μετέδωσε το RIA επικαλούμενο τις δηλώσεις του Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ