Την ξεκάθαρη άρνηση του Λονδίνου να επιτρέψει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκοτίας, μετέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ, δια εκπροσώπου της κυβέρνησης, μετά την πρόταση που παρουσίασε σήμερα στο αποκεντρωμένο κοινοβούλιο η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον.

Τη δυνατότητα μίας νέας επιλογής για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκοτία υποστήριξε η πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης διοίκησης της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, η οποία παρουσίασε τις θέσεις της σε ομιλία στο περιφερειακό κοινοβούλιο γύρω από τις εξελίξεις στο Brexit. Υπενθύμισε ότι το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας εκλέχθηκε με βασική αποστολή να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο δημοψήφισμα και ότι ήδη υπάρχει σχετική πλειοψηφία στην Βουλή.

Το προηγούμενο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε το 2014 και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό ως προς την ανεξαρτησία, αλλά η πρωθυπουργός της Σκοτίας τόνισε ότι το Brexit έχει αλλάξει τις περιστάσεις και οι πολίτες της Σκοτίας θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία μίας ακόμη επιλογής.

Όπως είπε, θα προωθήσει την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, εάν τελικά γίνει το Brexit, στη διάρκεια της τρέχουσας σύνθεσης του σκοτσέζικου κοινοβουλίου, δηλαδή πριν το Μάιο του 2021, οπότε προβλέπεται να διεξαχθούν οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της σκοπεύει να δρομολογήσει ένα σχετικό σχέδιο νόμου προς ψήφιση πριν το τέλος του χρόνου, το οποίο δεν θα χρειάζεται την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης και θα θέτει τους όρους και τις βασικές αρχές για οποιοδήποτε δημοψήφισμα. Το νομοσχέδιο, όπως είπε, θα προβλέπει μόνο τη μετάβαση εξουσίας για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

«Το κυβερνητικό σύστημα του Ουέστμινστερ δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της Σκοτίας και η διευθέτηση της αποκεντρωμένης διοίκησης με την τρέχουσα μορφής της θεωρείται τώρα εντελώς ανεπαρκής για να προστατέψει αυτά τα συμφέροντα. Με άλλα λόγια, το κατεστημένο έχει σπάσει» είπε και συνέχισε: «Το Brexit ανέδειξε ένα βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα στο πώς διοικείται η Σκοτία και πρέπει να μας πείσει ότι χρειαζόμαστε πιο στέρεη βάση, πάνω στην οποία θα χτίσουμε το μέλλον μας ως χώρα. Με όλα τα κεφάλαια και τα ταλέντα, η Σκοτία θα έπρεπε να ευδοκιμεί και να αποτελεί κινητήρια δύναμη στην Ευρώπη. Αλλά αντί για αυτό εξαναγκαζόμαστε στο περιθώριο μέσα στην Βρετανία, που από μόνη της περιθωριοποιείται στη διεθνή σκηνή. Η ανεξαρτησία, αντίθετα, θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε την θέση μας στην Ευρώπη».

«Όπως έχουμε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει, η Σκοτία διεξήγαγε ήδη ένα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία το 2014 και το αποτέλεσμα ήταν αποφασιστικό υπέρ της παραμονής. Και οι δύο πλευρές πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος» είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η στιγμή για την Βρετανία να ενωθεί». Ξεκαθάρισε επίσης, ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα χωρίς την στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς το σύνταγμα της χώρας είναι δεσμευμένο από το κοινοβούλιο και όλα τα κόμματα συμμετείχαν στην διακομματική Επιτροπή Σμιθ του 2015 (του Λόρδου Σμιθ που ήταν επικεφαλής για τη διαδικασία παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην τοπική κυβέρνηση της Σκοτίας).