(Upd 8 - 00:35 - 29/4/2019). Η κεντροαριστερά και η αριστερά στην Ισπανία διατηρούν προβάδισμα επί της δεξιάς και της άκρας δεξιάς με το 95% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

 

Tο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE, κεντροαριστερά)του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προηγείται με 123 έδρες (επί συνόλου 350), ενώ το Ουνίδος Ποδέμος (ριζοσπαστική αριστερά) εκλέγει 42 βουλευτές, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται άλλες 11 έδρες για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει μόλις 65 έδρες, οι Πολίτες (Ciudadanos, κεντροδεξιά) 57 και το Vox (άκρα δεξιά, μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή) 24.

Στο 75,41% το ποσοστό συμμετοχής, μεγαλύτερη κατά 9% σε σύγκριση με το 2016

Σε 75,41% ανήλθε το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου στην Ισπανία, ένα ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ισπανία και με τη συνεργασία των Ποδέμος και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Με καταμετρημένο το 50% των ψηφοδελτίων οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζουν 126 βουλευτές, ενώ το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα έρχεται δεύτερο με 66 έδρες. Ακολουθούν οι «Πολίτες» με 55, οι Ποδέμος με 40 ενώ ο σχηματισμός της άκρας δεξιάς Vox εξασφαλίζει 23 βουλευτές, μακριά από τις υψηλές προσδοκίες που συγκέντρωνε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Τις μισές έδρες του διατήρησε το Λαϊκό Κόμμα - Συνετρίβη σε Χώρα των Βάσκων και Καταλονία

Οπως γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς, τα αποτελέσματα δείχνουν μια μεγαλη πτώση του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από 137 βουλευτές διατηρεί μόνο 67, αν και ο σχηματισμός του Πάμπλο Κασάδο διατηρεί την ηγεσία των δυνάμεων της Δεξιάς. Το Λαϊκό Κόμμα πάντως δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης.

Το Λαϊκό Κόμμα μπροστά σε εσωτερική κρίση

«Το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990 καταγράφει το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Πάμπλο Κασάδο στις σημερινές εκλογές στην Ισπανία και πλεον βρίσκεται μπροστά σε μια εσωτερική κρίση», γράφει η συντηρητική εφημερίδα ABC. «Στη συνέντευξη που ειχε δώσει προεκλογικά στην ABC, ο Κασάδο είχε τονίσει πάντως οτι δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει απο την ηγεσία του κόμματος, αν αποτύχει σε αυτές τις εκλογές, καθως είχε εκλεγεί προεδρος του Λαϊκού κομματος μόλις εννέα μήνες πριν», γράφει η ABC και προσθέτει:

«Ο Κασάδο διατηρούσε την αισιοδοξία μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας να λάβει ένα επαρκές ποσόστο μαζί με τους Πολίτες και το Vox για να κυβερνήσει, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο στην ιστορία του ΡΡ, από το 1990».

Στις γενικές εκλογές το 1993, με ηγέτη τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, το PP ήταν δεύτερο με 141 βουλευτές. Το 1996, κέρδισε τις εκλογές με 156 έδρες. Το 2000 πέτυχε την πρώτη απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με 183 βουλευτές. Το 2004, με υποψήφιο τον Ραχόι, επέστρεψε στην αντιπολίτευση, με 148 βουλευτές. Το 2008, ο Ραχόι έχασε πάλι, αλλά με 154 έδρες. Το 2011 ο Ραχόι απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία των 186 βουλευτών. Η πλειοψηφία αυτή μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, σε 123 βουλευτές.

Στις τελευταίες εκλογές, στις 26 Ιούνη 2016, το Λαϊκό Κόμμα αναδείχτηκε πρώτο με 33,03 % των ψήφων και συνολικά 137 έδρες.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Νωρίτερα, πως είχε καταγραφεί η κατάσταση σε ομαδική δημοσκόπηση:

Προηγούνται οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην Ισπανία, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρνουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του GAD3, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Η ακροδεξιά καταφέρνει κι εισέρχεται στην ισπανική Βουλή, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, από το 1982, αφού το κόμμα Vox εμφανίζεται, βάσει της δημοσκόπησης του GAD3, να εκλέγει βουλευτές.

Η δημοσκόπηση του κρατικού RTVE, που βασίζεται στην πρόθεση ψήφου ψηφοφόρων το διάστημα 22ας και 27ης Απριλίου, κατέδειξε ότι κανένα κόμμα δεν καταφέρνει από μόνο του να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όπως γράφει η El Pais, βάσει της δημοσκόπησης του GAD3 για το TVE, το PSOE κερδίζει 116-121 έδρες, οι Podemos 42-45 και το σύνολο των εδρών τους θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 158-166. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία (176) και θα χρειάζονταν τη βοήθεια κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας για να κυβερνήσουν. Στη δεξιά συμμαχία, το Λαϊκό Κόμμα PP συγκεντρώνει 69-73 έδρες, οι Ciudadanos 48-49 έδρες και το Vox 36-38 έδρες. Όλοι μαζί θα συγκέντρωναν στο μάξιμουμ 160 έδρες και 153 το λιγότερο.

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ανερχόταν στις 19.00 ώρα Ελλάδας στο 60,76%, 9,5% μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016.

Η συμμετοχή στην Καταλονία την ίδια ώρα ανερχόταν σε 64,20%, σχεδόν 18 μονάδες μεγαλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα 4 ετών.

(πηγή: Reuters με πληροφορίες από El Pais)