Ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Βόρεια Μακεδονία Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό, και Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που υποστηρίζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ.

Θα ακολουθήσει προεκλογική σιγή μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών την Κυριακή 5 Μαϊου, οπότε, περίπου 1.8 εκατ. εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Στέβο Πεντάροφσκι θα επικρατήσει την Κυριακή και η χώρα θα αποκτήσει Πρόεδρο προσανατολισμένο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την άποψη ότι οι περισσότεροι Αλβανοί ψηφοφόροι στη χώρα, οι οποίοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη στις 21 Απριλίου, επέλεξαν τον Αλβανό υποψήφιο Μπλέριμ Ρέκα θα προτιμήσουν στον δεύτερο γύρο τον Στέβο Πεντάροφσκι, αντί της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο θα ξεπεράσει το 40%, κάτι που είναι απαραίτητο, προκειμένου οι προεδρικές εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα σε προεκλογική της συγκέντρωση, υποστήριξε ότι οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν την Κυριακή την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι, λόγω της δυσλειτουργίας, όπως ανέφερε, του κράτους δικαίου και της απουσίας μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα είναι η νέα Πρόεδρος της χώρας.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι υποστηρίζεται από τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Ζόραν Ζάεφ, το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι και από άλλα μικρότερα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποστηρίζεται από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι και άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνεργάζονται με το VMRO-DPMNE.

Πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί αυτός που την προσεχή Κυριακή συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση, το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%. Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής κυμανθεί κάτω από το 40%, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες. Σε μία τέτοια περίπτωση, καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI.

Τόσο ο Πεντάροφσκι, όσο και η Σιλιάνοφσκα, κάλεσαν τους ψηφοφόρους της χώρας να προσέλθουν την Κυριακή μαζικά στις κάλπες, ενώ μήνυμα για μαζική προσέλευση στις κάλπες απηύθυνε προς τους Αλβανούς ψηφοφόρους το DUI.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε με οριακή διαφορά, 0,6% της αντιπάλου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (42,84% έναντι 42,24%), ενώ το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 41,8%, το οποίο ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Στον πρώτο γύρο συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης ("Besa" και "Συμμαχία για τους Αλβανούς") και έλαβε ποσοστό 10,6%.