Το κυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα αντιταχθεί σε έναν προϋπολογισμό που θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, αν και η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να μην αυξήσει τον φόρο πωλήσεων με στόχο την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Το Κίνημα των 5 Αστέρων με το 32% του δεν θα επιτρέψει ποτέ έναν προϋπολογισμό που θα αυξήσει το δημόσιο χρέος» της Ιταλίας, τόνισε ο Ντι Μάιο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έφτασε αυτή την εβδομάδα σε υψηλό δύο ετών μετά τις δηλώσεις του άλλου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ρώμη θα πρέπει να είναι έτοιμη να παραβιάσει το όριο του 3% του ΑΕΠ που ορίζει η ΕΕ για το έλλειμμα και να ωθήσει το χρέος στο 140% του ΑΕΠ, αν χρειαστεί για να μειωθεί η ανεργία. Ο Ντι Μάιο τόνισε εξάλλου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κινήματος 5 Αστέρων με τη Λέγκα θα καταφέρει να εξαντλήσει τη θητεία του, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του να αποφευχθεί η άνοδος του ΦΠΑ που είναι προγραμματισμένο να ισχύσει από το επόμενο έτος.