Ένα νέο στοιχείο σύγκρουσης στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αποφάσισε να προσθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, υπογράφοντας διάταγμα που βάζει σε "μαύρη λίστα" τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνησή του κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για να απαγορευτεί η πρόσβαση της εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei.

Το διάταγμα απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που η Ουάσινγκτον διατείνεται πως εγείρει απειλή για την εθνική ασφάλεια. Το εκτελεστικό διάταγμα επικαλείται νόμο που δίνει στον αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να ρυθμίζει εμπορικά ζητήματα σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που απειλεί την ασφάλεια της χώρας. Δίνει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου και συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να καταρτίσουν σχεδιασμούς για να εφαρμοστεί εντός 150 ημερών.