Ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου και ένας από τους κορυφαίους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσαν σήμερα ότι το σχέδιο επιβολής δασμών στα μεξικανικά προϊόντα ενδέχεται να μην τεθεί σε εφαρμογή, ανακουφίζοντας τις μεξικανικές και τις αμερικανικές επιχειρήσεις που ανησυχούν σφοδρά για τις οικονομικές ζημίες που θα υποστούν εάν ανοίξει ένα νέο μέτωπο στους οικονομικούς πολέμους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο σύμβουλος Πίτερ Ναβάρο είπε στο CNN ότι οι δασμοί με τους οποίους απειλεί ο Τραμπ το Μεξικό ενδέχεται να μην χρειαστούν τελικά, επειδή τώρα οι ΗΠΑ "έχουν την προσοχή του Μεξικού" στο θέμα της μετανάστευσης.

Οργισμένος επειδή δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος σε μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του, ο Τραμπ απείλησε ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα το Μεξικό ότι εφόσον δεν τηρήσει πιο σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, θα του επιβάλει κλιμακούμενους δασμούς, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 25% τον Οκτώβριο.

Οι Μεξικανοί αξιωματούχοι θα επιδιώξουν να πείσουν τον Λευκό Οίκο, στις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα υπό τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ότι η κυβέρνησή τους κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση, ώστε να αποφύγουν τους δασμούς. Ο Πενς αναμένει μια σειρά προτάσεων από τους Μεξικανούς αξιωματούχους για το πώς θα σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές από την Κεντρική Αμερική, είπε μια πηγή του Λευκού Οίκου.

"Το εμπόριο και άλλες πλευρές της σχέσης μας είναι κρίσιμης σημασίας, όμως η εθνική ασφάλεια προηγείται και ο Λευκός Οίκος σοβαρολογεί όταν λέει ότι θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών αν δεν γίνει τίποτα για τις μεταναστευτικές ροές", είπε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. "Ο αντιπρόεδρος (Πενς) ανυπομονεί να ακούσει ποια χειροπιαστά μέτρα είναι έτοιμη να λάβει η κυβέρνηση του Μεξικού για να αντιμετωπιστεί άμεσα η εντεινόμενη κρίση", πρόσθεσε.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δηλώνει πάντως αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε συμφωνία.

"Πιστεύουμε ότι αυτοί οι δασμοί μπορεί να μην τεθούν σε ισχύ επειδή έχουμε την προσοχή του Μεξικού", είπε από την πλευρά του ο Ναβάρο.

Ο Τσακ Γκράσλεϊ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοδότησης της Γερουσίας, προέβλεψε επίσης ότι οι δύο χώρες θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για να αποφευχθούν οι δασμοί. Όπως είπε σε δημοσιογράφους, οι Μεξικανοί θα προσφέρουν "μια μακρά λίστα πραγμάτων" στις συνομιλίες που θα έχουν με τους Αμερικανούς ομολόγους του. Ο ίδιος πιστεύει ότι μια συμφωνία είναι πιθανό να ανακοινωθεί ακόμη και αύριο το βράδυ.

Ο Γκράσλεϊ εκλέγεται στην αγροτική Αϊόβα, που εξάγει χοιρινό και άλλα γεωργικά προϊόντα στο Μεξικό. Η Πολιτεία αυτή μπορεί να πληγεί εάν το Μεξικό λάβει αντίμετρα σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί έχουν διαμηνύσει στον Λευκό Οίκο ότι δεν θα στηρίξουν το μέτρο. Οι προτεινόμενοι δασμοί βρίσκουν επίσης αντίθετο το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ καθώς και διάφορες βιομηχανίες, που ανησυχούν ότι θα αυξηθεί το κόστος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές αν επιβληθούν δασμοί στα μεξικανικά προϊόντα, από αυτοκίνητα και ανταλλακτικά μέχρι μπίρες και φρούτα.

Οι συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν στις 22.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσινγκτον, παρουσία και το υπουργού Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρντ. Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι οι δασμοί θα ήταν καταστροφικοί για την οικονομία της χώρας του και ταυτόχρονα, δεν θα σταματήσουν τα κύματα των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στις ΗΠΑ.

Η απειλή των δασμών θέτει επίσης εν αμφιβόλω τη μελλοντική τριμερή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, που συναντήθηκε σήμερα με Μεξικανούς αξιωματούχους, είπε ότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές ξεκαθάρισαν πως θέλουν να προχωρήσει και να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία από όλες τις πλευρές.