Το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που στοχοθετήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν έφτασε και αγκυροβόλησε στη Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως έγινε γνωστό από τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών σο ιαπωνικό πλοίο Kokuka Courageous και οι προετοιμασίες για τη μεταφορά του φορτίου του σε άλλο τάνκερ θα ξεκινήσουν αφού οι τοπικές αρχές της Σάρτζα ολοκληρώσουν τον έλεγχο ασφαλείας, σημείωσε η εταιρεία Bernhard Schulte Shipmanagment.

Το δεύτερο πλοίο που δέχτηκε επίθεση την Πέμπτη, το νορβηγικό Front Altair, έχει αγκυροβολήσει στα ανοιχτά του λιμανιού Χορφακάν της Σάρτζ ενώ το Kokuka Courageous βρίσκεται στα ανοιχτά του λιμανιού Κάλμπα. Οι 21 ναυτικοί, το πλήρωμα του ιαπωνικού τάνκερ, παραμένουν πάνω στο πλοίο και είναι όλοι τους καλά. Οι ναυτικοί επέστρεψαν στο σκάφος τους αφού διασώθηκαν από πλοία του 5ου Στόλου που εδρεύει στο Μπαχρέιν. Το πλήρωμα του Front Altair είχε περισυλλεγεί από ιρανικά πλοία και χθες έφθασε αεροπορικώς στο Ντουμπάι.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στα δύο τάνκερ. Μετά τις επιθέσεις της 12ης Μαΐου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν έρευνα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, τη Νορβηγία και τη Γαλλία, η οποία διαθέτει μια ναυτική βάση στο Άμπου Ντάμπι.

Ιράν: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου υπαινίσσεται ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για τις επιθέσεις

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου υπαινίχθηκε σήμερα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις "ύποπτες" επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν, όπως μεταδίδουν τα ιρανικά πρακτορεία Irna και Isna. "Φαίνεται ότι οι ύποπτες ενέργειες σε τάνκερ στη Θάλασσα του Ομάν συμπληρώνουν τις οικονομικές κυρώσεις (που επέβαλε η Ουάσινγκτον στο Ιράν) επειδή (οι ΗΠΑ) δεν πέτυχαν κανένα αποτέλεσμα με αυτές τις κυρώσεις", είπε ο Αλί Λαριτζανί σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα δύο πρακτορεία ο Λαριτζανί υπονόησε ότι ευθύνονται οι ΗΠΑ και για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό είπε ότι "κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου" οι Αμερικανοί "στοχοθετούσαν τα ίδια τους τα πλοία κοντά στα ιαπωνικά εδάφη για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την εχθρότητά τους" προς το Τόκιο. Η Ιαπωνία ήταν τότε σύμμαχος του Ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ και οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο μετά την αιφνιδιαστική ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, στις 8 Δεκεμβρίου 1941.