(upd-19:01) Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να ζητήσουν την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης της πόλης Κάρι Λαμ, μια ημέρα αφότου η τελευταία ανέστειλε τη διαδικασία υιοθέτησης νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, σε μια δραματική υποχώρηση μετά τις πιο βίαιες διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στο Χονγκ Κονγκ.

Μερικοί διαδηλωτές κρατούσαν λευκά γαρύφαλλα και άλλοι πανό που έγραφαν «Μην πυροβολείτε», καθώς θέλουν να αποφύγουν μια επανάληψη της βίας που συγκλόνισε αυτό το χρηματοοικονομικό κέντρο την περασμένη Τετάρτη, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ με σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ και εκτόξευσε δακρυγόνα.

Εθελοντές για τις πρώτες βοήθειες έσπευσαν επιτόπου καθώς μερικοί διαδηλωτές λιποθύμησαν καθώς οι θερμοκρασίες είναι πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Άλλοι μοίραζαν νερό και ανεμιστήρες καθώς αναχωρούσαν από το πάρκο Βικτόρια για να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τα γραφεία της κυβέρνησης.

Το πλήθος επευφημούσε όταν οργανωτές κάλεσαν μέσω μεγαφώνων την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ να παραιτηθεί.

Η Λαμ, η οποία υποστηρίζεται από το Πεκίνο, ανέστειλε χθες, Σάββατο, επ' αόριστον τη διαδικασία για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου που θα έστελνε υπόπτους να δικαστούν στην Κίνα, εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» της, αλλά χωρίς να ζητήσει συγγνώμη.

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές υποχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ από το 1997 που η Βρετανία επέστρεψε το έδαφος αυτό στην Κίνα, ενώ έθεσε σε αμφισβήτηση την ικανότητα της Λαμ να συνεχίσει να ηγείται της πόλης.

«Η Κάρι Λαμ αρνήθηκε χθες να ζητήσει συγγνώμη. Είναι απαράδεκτο», λέει η 16χρονη Κάθριν Τσέουνγκ. «Είναι μια απαίσια ηγέτης, που όλο λέει ψέματα... Πιστεύω πως απλώς καθυστερεί το νομοσχέδιο τώρα για να μας ξεγελάσει ώστε να ηρεμήσουμε».

Η συμμαθήτριά της, η Σίντι Γιπ, προσθέτει: «Γι' αυτό εξακολουθούμε να ζητάμε να καταργηθεί το νομοσχέδιο. Δεν την εμπιστευόμαστε πια. Πρέπει να παραιτηθεί».

Μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της συγκέντρωσης, οι σταθμοί του μετρό ήταν γεμάτοι διαδηλωτές ντυμένους στα μαύρα που πήγαιναν στο σημείο εκκίνησης. Η πορεία θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με εκείνη που είχε οργανωθεί την περασμένη Κυριακή και στην οποία είχαν συμμετάσχει, σύμφωνα με τους οργανωτές, ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από τα επτά εκατομμύρια που είναι ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η κινητοποίηση ξεπερνάει το ζήτημα της έκδοσης υπόπτων για να δικασθούν στην ηπειρωτική Κίνα και εκφράζει μια πολύ ευρύτερη δυσαρέσκεια εναντίον της Κάρι Λαμ και εναντίον του Πεκίνου, που κατηγορούνται ότι εδώ και χρόνια ψαλιδίζουν τις ελευθερίες του ημιαυτόνομου αυτού εδάφους.

Και η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ είναι από την πλευρά της όλο και πιο απομονωμένη, καθώς βουλευτές φιλικοί προς το Πεκίνο παίρνουν όλο και περισσότερο αποστάσεις από το νομοσχέδιο.

"Σχεδόν 2 εκατομμύρια" διαδηλωτές στους δρόμους

«Σχεδόν δύο εκατομμύρια» άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα, ανέφεραν οι διοργανωτές, ήτοι σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός διαδηλωτών σε σύγκριση με τη περασμένη Κυριακή.

«Στη σημερινή κινητοποίηση είχαμε σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους» διαβεβαίωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τζίμι Σαμ, εκπρόσωπος του Μετώπου Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (CHRF).

Πριν από μία εβδομάδα, ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν διαδηλώσει στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τους οργανωτές, μια συμμετοχή ρεκόρ μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των φοιτητών Τζόσουα Γουόνγκ, που αναδείχθηκε το 2014 στο κεντρικό πρόσωπο των κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, θα αποφυλακιστεί αύριο.

Ο 22χρονος ακτιβιστής, που είχε καταδικαστεί για τον ρόλο του στην «Επανάσταση των Ομπρελών» θα φύγει από το σωφρονιστικό κατάστημα Λάι Τσι Κοκ στις 10.30 το πρωί τοπική ώρα (05.30 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το Demosito, το κόμμα του οποίου είναι συνιδρυτής.

Η πρωθυπουργός Κάρι Λαμ ζήτησε συγγνώμη επειδή προκάλεσε "διενέξεις και φιλονικίες" στην κοινωνία

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές επιχείρησαν να υιοθετήσουν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, γεγονός που προκάλεσε "διενέξεις και φιλονικίες".

"Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας παραδέχεται ότι ελλείψεις στο έργο της κυβέρνησης προκάλεσαν πολλές διενέξεις και φιλονικίες στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ και απογοήτευσαν και ταλαιπώρησαν πολλούς πολίτες" ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της.

Η Κάρι Λαμ "ζητά συγγνώμη από τους πολίτες και υπόσχεται ότι θα δεχτεί την κριτική με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια και ταπεινότητα", προστίθεται στο κείμενο αυτό.