Τι θα κάνουν για το Brexit οι υποψήφιοι για την διαδοχή της Τερέζα Μέι, η οποία παραιτήθηκε διότι δεν κατόρθωσε τελικά να φέρει εις πέρας την σπαζοκεφαλιά που προέκυψε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιούνιου 2016;

Η βασική αποστολή του διαδόχου της θα είναι να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που απαιτεί την υιοθέτηση μίας προσέγγισης που θα τύχει της έγκρισης του βρετανικού κοινοβουλίου.

Παρατίθενται κωδικοποιημένες οι θέσεις των πέντε εναπομεινάντων μετά τις διαδοχικές ψηφοφορίες υποψήφιοι για την ανάληψη της ηγεσίας των Τόρις κατά την σειρά των πιθανοτήτων που τους δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων:

Μπόρις Τζόνσον, 55 -«Καθυστέρηση σημαίνει ήττα»

Ο BoJo είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους βρετανούς πολιτικούς. Ηγήθηκε της καμπάνιας του 2016 για το δημοψήφισμα και ανέλαβε το πόστο του υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μέι. Αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο χειρισμού του Brexit από την βρετανίδα πρωθυπουργό.

-Έχει υποσχεθεί ότι θα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

-Προτιμά με συμφωνία.

-Έχει χαρακτηρίσει την συμφωνία της Μέι «ουσιαστικά νεκρή» και θέλει να κρατήσει ορισμένα τμήματα κατά την επαναδιαπραγμάτευση ή να πετάξει άλλα.

-Λέει ότι το ιρλανδικό backstop είναι το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας και πρέπει να επιλυθεί.

-Ποντάρει στον εκβιασμό διότι πιστεύει ότι η ΕΕ μπορεί να πειστεί να επαναδιαπραγματευθεί εάν η Βρετανία δείξει ότι είναι έτοιμη για μία έξοδο χωρίς συμφωνία.

-Έχει απειλήσει με μη καταβολή στις Βρυξέλλες των οφειλομένων 39 δισεκατομμυρίων λιρών, του λογαριασμού του διαζυγίου, εάν δεν πάρει μία καλύτερη συμφωνία.

-Δεν έχει δημόσια δεσμευθεί ότι δεν θα διακόψει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να επιβάλει μία έξοδο χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, έχει πει σε συναδέλφους του ότι δεν του αρέσει η επιλογή της διακοπής της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Ρόρι Στιούαρτ, 46 -«Πραγματιστής, μετριοπαθής Brexiter»

Ξεκίνησε την κούρσα ως αουτσάιντερ, αλλά στην πορεία κέρδισε υποστηρικτές χάρις στο ιδιόμορφο στιλ που έδωσε στην καμπάνια του και ρητορική που τον ξεχώρισε από τους άλλους υποψήφιους. Είναι ένας πρώην διπλωμάτης που κάποτε έκανε πεζοπορία 6.000 μιλίων από το Ιράν μέχρι το Νεπάλ περνώντας από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία.

-Το 2016 υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ.

-Είναι τελείως αντίθετος με την ιδέα ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

-Υποστηρίζει την συμφωνία της Τερέζα Μέι και δεν πιστεύει στην δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσής της.

-Θεωρεί ότι αλλαγές στην κοινή πολιτική διακήρυξη θα επιτρέψουν την έγκριση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο.

-Εάν αυτό αποτύχει, θέλει να συμμετάσχει μαζί με τους βρετανούς πολίτες σε μία «Συνέλευση των Πολιτών», η οποία θα διατυπώσει προτάσεις προς το κοινοβούλιο για τα επόμενα βήματα.

Τζέρεμι Χαντ, 52 -«Πρέπει να επανέλθουμε στην πραγματικότητα»

Ο Χαντ αντικατέστησε τον Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών, αφού είχε περάσει ήδη 6 χρόνια στο υπουργείο Υγείας. Ο ρόλος αυτός τον έκανε αντιδημοφιλή στους πολίτες που εξαρτώνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ομιλεί απταίστως την ιαπωνική γλώσσα.

-Το 2016 υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ.

-Θέλει να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ την συμφωνία της Μέι.

-Είναι αντίθετος με ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά δεν θέλει και να το αποκλείσει...Θα προτιμούσε ένα Brexit χωρίς συμφωνία από το μη-Brexit.

-Θα ήταν έτοιμος να καθυστερήσει το Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει προτείνει άλλη ημερομηνία.

-Ισχυρίζεται ότι η εμπειρία του στις επιχειρήσεις του δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, κυρίως στο θέμα του ιρλανδικού backstop.

-Λέει ότι η διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για την επιβολή μίας εξόδου χωρίς συμφωνία είναι σοβαρό σφάλμα.

Μάικλ Γκόουβ, 51 -«Δοκιμασμένος στην μάχη»

Ο Γκόουβ, ένας από τους τενόρους της καμπάνιας υπέρ του Brexit, διέλυσε τις φιλοδοξίες του Μπόρις Τζόνσον για την ηγεσία των Τόρις αποσύροντας την υποστήριξή του την τελευταία στιγμή για να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα. Έχει υπηρετήσει σε πολλά κυβερνητικά πόστα. Σήμερα είναι υπουργός Περιβάλλοντος.

-Το 2016 υποστήριξε την αποχώρηση από την ΕΕ.

-Θέλει να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ την συμφωνία της Μέι.

-Είναι αντίθετος με ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά δεν θέλει και να το αποκλείσει...Θα προτιμούσε ένα Brexit χωρίς συμφωνία από το μη-Brexit.

-Θα ήταν έτοιμος να καθυστερήσει το Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου για «λίγες ημέρες ή εβδομάδες» εάν υπήρχε στον ορίζοντα μία συμφωνία με την ΕΕ.

-Θα επεδίωκε μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ κατά τα πρότυπα του Καναδά.

-Απορρίπτει την διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Σατζίντ Τζαβίντ, 49 - «Χρειάζεται καταληκτική προθεσμία»

Πρώην τραπεζίτης και μέγας υποστηρικτής των ελεύθερων αγορών έχει αναλάβει πολλούς κυβερνητικούς ρόλους και είναι συμπαθής στα μέλη του κόμματος. Μετανάστης δεύτερης γενιάς, πακιστανικής καταγωγής, έχει στον τοίχο του γραφείου του πορτρέτο της Μάργκαρετ Θάτσερ.

-Στο δημοψήφισμα του 2016 υποστήριξε την επιλογή της παραμονής, αλλά προηγουμένως εθεωρείτο ευρωσκεπτικιστής.

-Θέλει να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ την συμφωνία της Μέι και να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου.

-Θα ήταν έτοιμος για αποχώρηση χωρίς συμφωνία, εάν η επαναδιαπραγμάτευση είναι αδύνατη.

-Λέει ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου και θεωρεί ότι η επιμονή του αυτή αποτελεί σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί.

-Θέλει την επιτάχυνση των προετοιμασιών για ένα σκληρό Brexit για να δείξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εννοεί ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

- Πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει επαναδιαπραγμάτευση με την Ένωση, εάν υποσχεθεί στις Βρυξέλλες ότι το Λονδίνο θα αναλάβει το κόστος της εφαρμογής μίας «λύσης» στα ιρλανδικά σύνορα.

Αποκλείστηκε ο Ρόρι Στιούαρτ στην τρίτη ψηφοφορία για την ηγεσία των Συντηρητικών

Εκτοπίστηκε τελικά στην τρίτη μιας σειράς ψηφοφοριών που στοχεύουν στην ανάδειξη των δύο τελικών υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Ρόρι Στιούαρτ, που θεωρούνταν η έκπληξη αυτού του αγώνα, και μέχρι τώρα διατηρούσε την δυναμική της καμπάνιας του.

Ο Στιούαρτ συγκέντρωσε 27 ψήφους, χάνοντας υποστηρικτές σε σύγκριση με την χθεσινή ψηφοφορία. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή, ενίσχυσε κι άλλο τον αριθμό των υποστηρικτών του, συγκεντρώνοντας 143 ψήφους (17 περισσότερους από χθες), μετά την ανακοίνωση σήμερα του πρώην υπουργού για το Brexit, Ντομινίκ Ραμπ, ο οποίος αποκλείστηκε χθες, ότι θα στηρίξει τον Τζόνσον, φέρνοντάς τον ακόμη πιο κοντά στην εξασφάλιση της μίας από τις δύο θέσεις της τελικής αναμέτρησης. Ο Ραμπ αποχώρησε χθες με 30 ψήφους, και πολλές από αυτές στράφηκαν στον Μπόρις Τζόνσον, καθώς προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα του Brexit και την ομάδα του ERG.

Ο Ραμπ δήλωσε στην Evening Standard ότι στηρίζει πλέον τον Τζόνσον γιατί πιστεύει ότι είναι δεσμευμένος ως προς την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 31 Οκτωβρίου. «Πρέπει να αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, είχαμε αρκετές καθυστερήσεις και πρέπει να προχωρήσουμε και να πετύχουμε το καθήκον που μας ανέθεσε ο βρετανικός λαός ως πολιτικούς» είπε και εκτίμησε ότι ο Τζόνσον θα καταφέρει να ενώσει την χώρα πίσω από ένα θετικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, έλαβε 54 ψήφους (οχτώ περισσότερες από χθες), ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, 51 (δέκα περισσότερες) και ο υπουργός Εσωτερικών, Σάζιντ Τζάβιντ, 38 (πέντε περισσότερες).

Αύριο οι δύο τελικοί υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις

Την πρόθεσή του να παραμείνει στον αγώνα για την διαδοχή στην ηγεσία των Συντηρητικών ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σάζιντ Τζάβιντ, γεγονός που θα οδηγήσει αύριο στη διεξαγωγή δύο ακόμη ψηφοφοριών, από τις οποίες θα προκύψουν οι δύο τελικοί υποψήφιοι.

Ο Τζάβιντ κατέληξε τελευταίος στην σημερινή τρίτη ψηφοφορία, με 38 ψήφους, αλλά είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, αν και θεωρείται δύσκολο να καταφέρει να φτάσει στο τελικό στάδιο των δύο υποψηφίων, καθώς για κάτι τέτοιο θα πρέπει να λάβει την πλειοψηφία των υποστηρικτών του Ρόρι Στιούαρτ. Αύριο το πρωί θα διεξαχθεί η πρώτη από τις τελευταίες ψηφοφορίες των βουλευτών, όπου θα αναμετρηθούν οι τέσσερις εναπομείναντες. Στη συνέχεια, το απόγευμα θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία, από την οποία θα γίνει γνωστό ποιοι θα είναι οι δύο που θα διεκδικήσουν τον επόμενο μήνα τις ψήφους των περίπου 160.000 μελών του κόμματος από όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με το σημερινό αποτέλεσμα, οι αυριανές ψηφοφορίες θα είναι μάχη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, και στον υπουργό Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, για μία θέση απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον, καθώς σήμερα έφτασαν πολύ κοντά στις ψήφους που συγκέντρωσαν (54 και 51 αντίστοιχα).