Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να μιλήσει με το Ιράν για μια συμφωνία που θα οδηγούσε σε άρση των αμερικανικών κυρώσεων, όμως η Τεχεράνη θα πρέπει να περιορίσει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της, καθώς και την υποστήριξή της σε 'πληρεξουσίους' σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το Ιράν «μπορεί να έρθει στο τραπέζι ή να δει την οικονομία του να καταρρέει», αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες κυρώσεις που αναμένεται να ανακοινώσουν αργότερα σήμερα οι ΗΠΑ σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Χουκ μιλούσε τηλεφωνικώς από το Ομάν, όπου περιοδεύει σε χώρες του Κόλπου προτού μεταβεί στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, το Ιράν υποβάθμισε την επίδραση των νέων αμερικανικών κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, εκτιμώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κάνει ό,τι μπορούσαν προκειμένου να το τιμωρήσουν οικονομικά.

Δύο ημέρες μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού στρατιωτικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους (drone) από ιρανικό πύραυλο στην στρατηγική περιοχή του Κόλπου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο πως «επιπλέον σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν θα ανακοινωθούν σήμερα Δευτέρα χωρίς να διευκρινίσει το είδος των κυρώσεων.

Υπέρμαχος της αμερικανικής πολιτικής για άσκηση «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της διπλωματίας Μάικ Πομπέο βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, στενό σύμμαχο της Ουάσινγκτον και μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο των Ιρανών.

Είπε ότι συζήτησε με τους Σαουδάραβες ηγέτες για την «ανάγκη να προωθηθεί η ναυτική ασφάλεια στο Στενό του Χορμούζ», ένα στρατηγικής σημασίας σημείο διέλευσης για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου που βρίσκεται σε μια περιοχή όπου το Ιράν κατέρριψε το αμερικανικό drone και όπου επιθέσεις έθεσαν στο στόχαστρο δεξαμενόπλοια τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι άλλες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τα δεξαμενόπλοια, δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνόψισε σήμερα σε μία φράση τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο Ιράν: «Όχι πυρηνικά όπλα, όχι υποστήριξη της τρομοκρατίας!».

Σε μια σειρά πρωινών τουίτ, ο Τραμπ, που ακύρωσε την τελευταία στιγμή πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους (drone), υπογράμμισε πως η προστασία των θαλάσσιων οδών στον Κόλπο δεν αποτελεί για τον ίδιο προτεραιότητα.

«Ούτε χρειάζεται να είμαστε επί τόπου στον βαθμό που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο εξής (μακράν) ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο», είπε, προτού συνοψίσει τις «πολύ απλές» απαιτήσεις της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τεχεράνη: «Όχι πυρηνικά όπλα, όχι υποστήριξη της τρομοκρατίας».

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα κάλεσε τις άλλες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο να βρεθούν στην πρώτη γραμμή.

«Το 91% των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου διέρχονται από το Στενό του Χορμούζ, το 62% για την Ιαπωνία, και παρομοίως για έναν αριθμό άλλων χωρών», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος. «Άρα γιατί προστατεύουμε εμείς αυτές τις θαλάσσιες οδούς (τόσα χρόνια) για άλλες χώρες χωρίς την ελάχιστη αποζημίωση;»

«Όλες αυτές οι χώρες πρέπει να προστατεύσουν τα πλοία τους σε αυτό που ήταν πάντα ένα επικίνδυνο πέρασμα», έγραψε ακόμη.

Το Στενό του Χορμούζ, που συνδέει τον Κόλπο με τη θάλασσα του Ομάν, παραμένει η σχεδόν μοναδική θαλάσσια οδός ανάμεσα στους παραγωγούς υδρογονανθράκων της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ και Ιράν) με τις αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του μικρού πλάτους του, περίπου 50 χλμ.