"Ποιο είναι το πρόβλημα των Παλαιστινίων με τη συνθηκολόγηση;" διερωτάται ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα New York Times, παραμονή της έναρξης της διάσκεψης του Μπαχρέιν για το μεσανατολικό.

"Η συνθηκολόγηση είναι η αναγνώριση ότι, σε μια σύγκρουση, το να συνεχίσεις θα αποδειχθεί πιο δαπανηρό από το να παραδοθείς", διαβεβαιώνει ο Ντάνι Ντάνον, καταγγέλοντας την "παράλογη στάση" που τηρεί ο Σαέμπ Ερεκάτ, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

"Οι ΗΠΑ δεν αφάνισαν τον γερμανικό και τον ιαπωνικό λαό μετά τη συνθηκολόγηση στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αντιθέτως τους βοήθησαν" να γίνουν "παγκόσμιες οικονομικές υπερδυνάμεις", συνεχίζει ο Ντάνον. Αναφέρει επίσης ως παράδειγμα την Αίγυπτο, που ηττήθηκε στους πολέμους με το Ισραήλ το 1948 και το 1973. Αφού το Κάιρο "αποκήρυξε την ιδέα ότι θα μπορούσε να σαρώσει το Ισραήλ από την περιοχή" και μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συνθήκης του 1979, λαμβάνει εξωτερική και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, σημειώνει.

"Ο κ. Ερεκάτ τηρεί την αντίθετη στάση: η διαπραγμάτευση με το Ισραήλ είναι πιο κοστοβόρα για τον παλαιστινιακό λαό από τα πολιτικά και οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει σήμερα η Παλαιστινιακή Αρχή", υπογραμμίζει ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή μποϊκοτάρει τη διάσκεψη του Μπαχρέιν, στην οποία μετέχουν οι μεγάλες δυνάμεις του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν το οικονομικό σκέλος του ειρηνευτικού σχεδίου τους για τη Μέση Ανατολή.

Για να στηρίξει τη θέση του, ο Ντάνι Ντάνον περιγράφει τον πολιτικό διχασμό των Παλαιστινίων, που "ίσως είναι ανεπανόρθωτος", μεταξύ της "τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα και της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη. Καταγγέλλει επίσης την Παλαιστινιακή Αρχή ως "τόσο διεφθαρμένη" που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του 90% των κατοίκων της Δυτικής Όχθης.

"Η ανεργία πλήττει πάνω από το 30% των Παλαιστινίων, πάνω από 50% στη Γάζα", συνεχίζει, για να καταλήξει στο συμπέρασμα: "Δεδομένης αυτής της δραματικής κατάστασης, είναι προφανές ότι ο παλαιστινιακός λαός χρειάζεται έναν άλλον δρόμο". Όμως, "ο Ερεκάτ και η παλαιστινιακή διοίκηση διατηρούν την ίδια πορεία και αρνούνται τον όρο συνθηκολόγηση. Δρώντας κατ' αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτουν την ενοχλητική αλήθεια για την παλαιστινιακή εθνική ταυτότητα: υποκινείται όχι από την οικοδόμηση μιας καλύτερης ζωής για τον πληθυσμό αλλά από την καταστροφή του Ισραήλ", καταλήγει.

Διαδηλώσεις σε Δυτική Όχθη και Γάζα με αφορμή τη διάσκεψη του Μπαχρέιν την οποία μποϊκοτάρουν οι Παλαιστίνιοι

Πολλές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τη διάσκεψη που θα διεξαχθεί στο Μπαχρέιν, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, με σκοπό την παρουσίαση του οικονομικού μέρους του σχεδίου της Ουάσινγκτον για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Στη Δυτική Όχθη, η οποία είναι υπό ισραηλινή κατοχή εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, έγιναν διαδηλώσεις στη Ραμάλα, τη Νάμπλους και τη Χεβρώνα, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, κάνοντας λόγο για μικροεπεισόδια.

Κοντά στη Χεβρώνα, στη νότια Δυτική Όχθη, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί γύρω από ένα φέρετρο που έφερε το σύνθημα "Όχι στη συμφωνία του αιώνα" – όπως χαρακτηρίζεται το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι διαδηλωτές έκαψαν πορτρέτα του Τραμπ και του βασιλιά του Μπαχρέιν.

Ισραηλινοί στρατιώτες διέλυσαν τη διαδήλωση κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Στη Λωρίδα της Γάζας μερικές δεκάδες άνθρωποι φώναζαν συνθήματα εναντίον του Τραμπ.

Οι κυριότερες παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν απευθύνει κάλεσμα για νέες διαδηλώσεις αύριο Τρίτη στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι θέλει να δοκιμάσει μια νέα προσέγγιση για τον τερματισμό της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Το πολιτικό μέρος του σχεδίου θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο, μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

Στην αυριανή διάσκεψη του Μπαχρέιν έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του Κόλπου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή μποϊκοτάρει αυτή τη διάσκεψη επειδή δεν γίνεται καμία αναφορά στο τέλος της ισραηλινής κατοχής. "Χρειαζόμαστε οικονομική (υποστήριξη), χρήματα και βοήθεια αλλά, πάνω απ' όλα, απαιτείται μια πολιτική λύση", υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.