(Ενημέρωση 14:20) Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν αντήλλαξαν μια ιστορική χειραψία στα σύνορα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέσχισε τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες,  στο χωριό Πανμουντζόμ, όπου είχε υπογραφεί η ανακωχή του 1953. Έτσι, έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

Συνοδεία του ισχυρού άνδρα της Πιονγκγιάνγκ, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έκανε μερικά βήματα στο βορειοκορεατικό έδαφος, προτού σταθεί δίπλα του στην συνοριακή γραμμή για να βγάλουν φωτογραφίες οι δημοσιογράφοι.

"Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο", δήλωσε. "Σηματοδοτεί ότι θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο δυσάρεστο παρελθόν και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μέλλον", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Κιμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να "ξεπεραστούν τα εμπόδια" χάρη στην "εξαιρετική" σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο.  "Το γεγονός ότι οι δύο χώρες, παρά την μακρά τους σχέση εχθρότητας, μπόρεσαν να δώσουν τα χέρια για την ειρήνη στον τόπο που συμβολίζει τη διαίρεση (...) δείχνει ότι το παρόν είναι καλύτερο από το παρελθόν", σημείωσε.

Εξάλλου κατά την συνάντησή τους σήμερα στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την επανάληψη των συνομιλιών για το πυρηνικό ζήτημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Οι δύο πλευρές θα συστήσουν ομάδες οι οποίες θα προχωρήσουν τις συνομιλίες για την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες τώρα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή συνάντηση δεν αναμένεται να αρκέσει για την ρύθμιση του ευαίσθητου πυρηνικού ζητήματος με την Βόρεια Κορέα. Ωστόσο έχει συμβολική σημασία για τις δύο χώρες, οι οποίες μόλις πριν από ενάμιση χρόνο απειλούσαν η μια την άλλη με αφανισμό.

Προτού φτάσει χθες Σάββατο στη Νότια Κορέα, ο Τραμπ προσκάλεσε αιφνιδίως μέσω Twitter τον Κιμ να έρθει στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα για να του πει "καλημέρα".  Ωστόσο λίγες ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα επίσκεψης του Τραμπ στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, ακόμη δεν είχε γίνει γνωστό αν ο Κιμ θα πήγαινε στο ραντεβού.

"Μια συνάντηση για τις κάμερες"

Κατά την άφιξή του στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε σε μια πλατφόρμα από την οποία φαινόταν το έδαφος της Βόρειας Κορέας --κυρίως μια τεράστια σημαία που είχε υψωθεί σε έναν ιστό ύψους 160 μέτρων.

"Υπήρχε μια μεγάλη σύγκρουση πριν από την συνάντησή μας στην Σιγκαπούρη", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. "Έκτοτε ο κίνδυνος εξαφανίστηκε", πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η συνάντηση αυτή δεν αρκεί για την επίλυση του ευαίσθητου θέματος της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, που είναι και αυτό στο οποίο προσκρούει η προσέγγιση με την Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Τραμπ αξιώνει από την Πιονγκγιάνγκ να απαρνηθεί οριστικά το πυρηνικό της πρόγραμμα προτού εξετάσει το ενδεχόμενο μιας άρσης των διεθνών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, κάτι το οποίο αρνείται η Βόρεια Κορέα.

"Αν το σημερινό γεγονός είχε γίνει πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, θα μπορούσε να είναι ένα επίτευγμα", υπογραμμίζει ο αμερικανός ερευνητής Τζόσουα Πόλακ, του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Μιντλμπέρι.

"Τώρα όμως; Μια συνάντηση για τις κάμερες και χωρίς πρόγραμμα δεν θα κάνει τίποτα για να σβήσει έναν χρόνο ψευδαισθήσεων και απογοητεύσεων", σημείωσε σε μήνυμα του στο Twitter.

Για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστεί "κάτι άλλο από μια ολοσέλιδη επιστολή και μια νέα χειραψία", έκρινε ο ειδικός, αναφερόμενος στις επιστολές που ανταλλάσσουν ο Κιμ και ο Τραμπ.