Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν είχε σήμερα για πρώτη φορά τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την διευθέτηση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, το ζήτημα της ανταλλαγής Ρώσων και Ουκρανών που κρατούνται σε κάθε χώρα, όπως και η συνέχιση των επαφών στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας.

Στο θέμα της σημερινής αυτής συνομιλίας και στο περιεχόμενο της, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς.

«Συζητήθηκαν ζητήματα διευθέτησης της κρίσης στην νότιο-ανατολική Ουκρανία και από κοινού ενέργειες για την επιστροφή ατόμων που κρατούνται και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία για την συνέχιση αυτής της δραστηριότητας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου δήλωσε ότι «συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα συνέχισης των επαφών στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας».

Ο Πούτιν βρήκε ενδιαφέρουσα την πρόταση του Ζελένσκι για διεύρυνση του «σχήματος της Νορμανδίας» με την συμμετοχή των ΗΠΑ

Η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, (με θέμα την διευθέτηση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία-σ.σ.) σε οποιοδήποτε σχήμα, αν και μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να προετοιμασθεί και το Κίεβο να σχηματίσει την νέα του κυβέρνηση, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το πώς βλέπει την πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να διεξαχθούν συνομιλίες με την συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

«Ποτέ δεν απορρίψαμε κανένα από τα προτεινόμενα σχήματα, όπως και αυτό του διευρυμένου σχήματος της Νορμανδίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις επαφές, εάν αυτές έχουν όφελος. Και αυτή (η πρόταση) επίσης μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα».

Ο Ρώσος πρόεδρος, είπε ότι γι αυτό θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, αφότου συγκροτηθεί πλήρως η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, αφότου διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην χώρα.

Στις 8 Ιουλίου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτηση του στο Facebook απευθύνθηκε στον Ρώσο πρόεδρο, προτείνοντας του να συναντηθούν στον Μινσκ για συνομιλίες με θέμα την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, και να παρευρεθούν σε αυτές ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο Γάλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.