(upd) Ενίσχυση ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) έχουν παγώσει προς το παρόν οι ΗΠΑ, όπως μετέδωσαν χθες αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση διαψεύδει την είδηση, κάνοντας λόγο για ''παραπλάνηση''.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει πριν λίγες μέρες να διακόψει την αμερικανική χρηματοδότηση προς τους Παλαιστίνιους, αν οι τελευταίοι αρνηθούν να διαπραγματευθούν με το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Υπηρεσίας αυτής με μια δέσμευση για ένα ποσό που ανερχόταν στα 370 εκατομμύρια δολάρια το 2016, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της UNRWA.

Το ποσό των 125 εκατομμυρίων δολαρίων – που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της ετήσιας αμερικανικής χρηματοδότησης στην UNRWA – προβλεπόταν να χορηγηθεί έως την 1η Ιανουαρίου - αλλά ανεστάλη, έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση ολοκληρώσει την αξιολόγηση της βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, ανέφεραν ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios και το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 News, επικαλούμενοι τρεις δυτικούς διπλωμάτες, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Οι διπλωμάτες πρόσθεσαν ότι αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τις τελευταίες δύο μέρες αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει τη διακοπή οικονομικής βοήθειας σε ύψος 180 εκατομμυρίων δολαρίων στην UNRWA.

«Πληρώνουμε τους Παλαιστίνιους ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ τον χρόνο, χωρίς καμία αναγνώριση ή σεβασμό» από πλευράς τους, είχε τονίσει την Τετάρτη σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι: «αφού οι Παλαιστίνιοι δε θέλουν πια να μιλήσουν για την ειρήνη, γιατί οφείλουμε να συνεχίσουμε να τους κάνουμε αυτές τις τεράστιες πληρωμές στο μέλλον;»

Διαψεύδει αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μίλησε για τα δημοσιεύματα υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε: «Αυτή η ιστορία είναι πολύ παραπλανητική. Απλώς επειδή περίμεναν τα χρήματα την πρώτη του μηνός, και δεν τα είχαν εκείνη τη στιγμή, δεν σημαίνει ότι υπήρξε αναστολή ή ακύρωση. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και έχουμε περιθώριο έως τα μέσα Ιανουαρίου για να λάβουμε την τελική απόφαση».

Σε ερώτηση αν έχει ληφθεί οποιαδήποτε προκαταρκτική απόφαση, ο αξιωματούχος απάντησε: «Όχι. Και οι πληροφορίες ως προς αυτό είναι λανθασμένες».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ