H Ρωσία έστειλε σήμερα νέο φορτίο του αντιαεροπορικού της συστήματος S-400 σε μια βάση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα.

Το πέμπτο και έκτο αεροπλάνο που μετέφεραν το φορτίο έχουν ήδη προσγειωθεί ενώ αναμένεται εντός της ημέρας και ένα έβδομο, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Η Τουρκία έλαβε την Παρασκευή τα πρώτα τρία φορτία με εξοπλισμό των S-400 και χθες ένα τέταρτο φορτίο, αψηφώντας τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε το αντιαεροπορικό σύστημα θα εγκατασταθεί και πότε θα είναι επιχειρησιακό.

100 Τούρκοι ειδικοί στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στο πυραυλικό σύστημα S-400, είπε ο πρόεδρος Ερντογάν

Εκατό Τούρκοι εμπειρογνώμονες εστάλησαν στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στη λειτουργία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, έγινε σήμερα γνωστό από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτοί οι 100 άνθρωποι, τους οποίους στείλαμε στη Ρωσία για εκπαίδευση (στους S-400) θα μπορούν αργότερα να εκπαιδεύσουν άλλους. Επομένως, μόλις επιστρέψουν, θα αναλάβουν την εκπαίδευση άλλων ανθρώπων. Αυτός ο αριθμός (ειδικών) δεν επαρκεί, και ίσως, οι 100 να δεκαπλασιαστούν» είπε ο Ερντογάν στους αρχισυντάκτες τουρκικών ΜΜΕ, όπως μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι η όλη διαδικασία της εισαγωγής και εγκατάστασης των συστημάτων S-400 θα ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2020.

Επιπροσθέτως, ο Ερντογάν σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο που η Τουρκία απέκτησε τα ρωσικά συστήματα.

Το ΝΑΤΟ «θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο (με την αγορά των S-400). Εάν το ΝΑΤΟ έχει 3-5 ισχυρότερα κράτη μέλη, τότε το ένα από αυτά είναι η Τουρκία. Και στην περιοχή μας, η Τουρκία είναι η ισχυρότερη στήριξη του ΝΑΤΟ… Και εάν μια τόσο υπεύθυνη χώρα όπως η Τουρκία γίνει ισχυρότερη στον τομέα της ασφάλειάς της αφού παραλάβει τους S-400, ποιος θα είναι επίσης ισχυρότερος; Αυτό θα ενδυναμώσει την ίδια τη Συμμαχία» εξήγησε ο Ερντογάν.