(upd 16:00) Οι συνομιλίες μεταξύ των Ισπανών Σοσιαλιστών και του αριστερού κόμματος Podemos για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ κατέρρευσαν χθες Τετάρτη και δεν έχουν ξεκινήσει εκ νέου λίγες ώρες πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα στο κοινοβούλιο, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του Podemos.

Η Ιόνε Μπελάρα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE ότι το Podemos παραμένει ανοικτό στις διαπραγματεύσεις "μέχρι την τελευταία στιγμή", όμως, αφού οι Σοσιαλιστές δήλωσαν στο κόμμα της ότι θεωρούν πως οι συνομιλίες έχουν καταρρεύσει, οποιαδήποτε επανάληψή τους θα πρέπει να γίνει έπειτα από δική τους πρωτοβουλία.

Η Μπελάρα πρόσθεσε ότι το Podemos δεν θα στηρίξει σήμερα τον Σάντσεθ στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, παρά μόνο αν πληρούνται οι όροι που έχει θέσει. Διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις επί των όρων αυτών πριν από τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο διαπραγματευτής του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ser ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού ανεξαρτήτως κόστους, ενώ η διαπραγματεύτρια των Σοσιαλιστών Κάρμεν Κάλβο δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το Podemos δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί και ζήτησε να αναλάβει πολλά υπουργεία.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σάντσεθ κινδυνεύει να χάσει και τη δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Λίγες ώρες πριν τη δεύτερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Ισπανίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με το Podemos.

Οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα της άκρας αριστεράς, που θα επιτρέψουν στον Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, την πρώτη στην Ισπανία μετά τον θάνατο του Φράνκο, έχουν ουσιαστικά διακοπεί με τα δύο κόμματα να επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη.

Η αποτυχία του Σάντσεθ σήμερα φέρνει την Ισπανία πιο κοντά στην προκήρυξη νέων εκλογών, για τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Νικητής των εκλογών του Απριλίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) συγκέντρωσε μόνο 123 έδρες σε σύνολο 350 και χρειάζεται απαραιτήτως συμμάχους για να παραμείνει στην εξουσία.

Για να ορκιστεί πρωθυπουργός ο Σάντσεθ χρειάζεται στη σημερινή ψηφοφορία απλή πλειοψηφία, αλλά για να το πετύχει αυτό έχει ανάγκη το Podemos και τις 40 έδρες του.

«Απαράδεκτες»

Όμως οι Σοσιαλιστές κατηγορούν το Podemos ότι ζητεί να αναλάβει πέντε υπουργεία και ότι έχει «απαράδεκτες» απαιτήσεις.

«Το Podemos ήθελε να διαχειρίζεται περισσότερο από τον μισό προϋπολογισμό (…) Μας ζήτησαν στην κυριολεξία την κυβέρνηση» και αυτή είναι μία θέση «απολύτως μη ρεαλιστική από την πλευρά τους», δήλωσε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Ser η διαπραγματεύτρια των Σοσιαλιστών Κάρμεν Κάλβο, δεύτερη στην ιεραρχία στην απερχόμενη κυβέρνηση.

«Δεν θα συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση ανεξαρτήτως κόστους», προειδοποίησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Podemos Πάμπλο Ετσενίκα. Οι Σοσιαλιστές μας λένε «σας προτείνουμε να ορίσετε τέσσερα πρόσωπα στην κυβέρνηση (…) όμως χωρίς αυτοί οι διορισμοί δεν επιτρέπουν τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών».

Οι Σοσιαλιστές «δεν μας έχουν κάνει ποτέ μια πρόταση που θα επέτρεπε να ασκήσουμε την πολιτική που επιθυμούμε: να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, να σταματήσουμε την επισφαλή εργασία, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε ο Ετσενίκα.

«Αρνήθηκαν μάλιστα να μας δώσουν το υπουργείο Εργασίας διότι “θα ενοχλήσουμε τους εργοδότες”».

Ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας κατηγόρησε ήδη από την Τρίτη τον Σάντσεθ ότι επιθυμεί «να ταπεινώσει» το κόμμα του προσφέροντάς του «διακοσμητικούς ρόλους».

Οι διαπραγματευτές έχουν περιθώριο ως σήμερα στις 13:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδας), ώρα που θα ξεκινήσει η δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφους εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ, για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ενδεχόμενη συμφωνία PSOE –Podemos θα έχει τη στήριξη και την αποχή μικρών περιφερειακών κομμάτων, κάτι που είναι απαραίτητο για τον Σάντσεθ.

Όμως αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού δεν θα έχει περιθώριο για να προχωρήσει σε ευρείες μεταρρυθμίσεις, εκτίμησε ο Αντόνιο Μπαρόζο της συμβουλευτικής εταιρείας Teneo.

«Δεν θα έχουν πλειοψηφία σε ένα πολύ διασπασμένο κοινοβούλιο» και «στην πραγματικότητα η συμμετοχή του Podemos (στην κυβέρνηση) θα περιορίσει ακόμη περισσότερο το περιθώριο ελιγμών του Σάντσεθ να διαπραγματευθεί ουσιαστικές πολιτικές συμφωνίες», εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ του Podemos και των κομμάτων της δεξιάς, πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

Να αποφύγουν τον Σεπτέμβριο

Αν αποτύχουν να συμφωνήσουν, ο Σάντσεθ έχει περιθώριο ως τις 23 Σεπτεμβρίου να βρει ένα τρόπο να παραμείνει στην εξουσία, διαφορετικά θα προκηρυχθούν αυτομάτως εκλογές για τις 10 Νοεμβρίου.

Όμως ο Σεπτέμβριο «δεν είναι κατάλληλη περίοδος για την άσκηση πολιτικής», προειδοποίησε ο Γκάμπριελ Ρούφιαν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC), καλώντας το PSOE να καταλήξει σε συμφωνία με το Podemos.

«Τότε θα επίκειται» η απόφαση στη δίκη των 12 επικεφαλής των Καταλανών αυτονομιστών, υπενθύμισε.

Η αναμενόμενη καταδίκη τους κινδυνεύει να κινητοποιήσει εκ νέου τους αυτονομιστές οι οποίοι πραγματοποιούν κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου τεράστια διαδήλωση για την Ημέρα της Καταλονίας.

Ο Πέδρο Σάντσεθ παραδέχεται ότι δεν έχει εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ παραδέχθηκε σήμερα ότι δεν θα καταφέρει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου για να παραμείνει στην εξουσία, ελλείψει μιας συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Podemos.

«Μια συμφωνία δεν κατέστη δυνατή» ανακοίνωσε ο Σοσιαλιστής ηγέτης ενώπιον του κοινοβουλίου πριν καν ξεκινήσει η ψηφοφορία των βουλευτών. «Δεν θα είμαστε η κυβέρνηση που θα είναι σημαντική για την Ισπανία» παραδέχθηκε καταλογίζοντας στους Podemos την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης των Podemos, προέτρεψε σήμερα τον Σοσιαλιστή ηγέτη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το κόμμα του, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών και να μην οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Μια πηγή από τους κόλπους του κόμματος ανέφερε πως το κόμμα θα επιλέξει να απόσχει από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο αργότερα σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Σάντσεθ δεν θα λάβει επαρκείς ψήφους προκειμένου να αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα.

Εναπόκειται, πλέον, στον Σάντσεθ να αποφασίσει εάν θέλει να επιχειρήσει να αναζητήσει τη στήριξη του κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο ή να πάει κατευθείαν σε εκλογές.

Ο Ιγκλέσιας έκανε προτάσεις στον Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, λέγοντας ότι προτίθεται να αποσύρει το αίτημά του το κόμμα του να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας.