Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε σήμερα ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου θα προκαλέσει «άμεσο σοκ» στη βρετανική οικονομία.

«Χωρίς συμφωνία, το σοκ για την οικονομία είναι άμεσο», δήλωσε ο Κάρνεϊ στο BBC, ενώ ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα μιας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

«Οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν» με βάση αυτό το σενάριο, προειδοποίησε ο Κάρνεϊ. Ερωτηθείς για τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση, απάντησε: «Δυνητικά, ένας σημαντικός αριθμός».

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι ορισμένοι κλάδοι θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μια εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης να καθορίζονται βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο Κάρνεϊ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους κλάδους των αυτοκινήτων και γενικότερα των μεταφορών, καθώς και στις βιομηχανίες χημικών και τροφίμων. Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, υπογράμμισε ότι οι μεγάλοι διανομείς στη Βρετανία θα αντιμετωπίσουν ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα σχετικά με τα «ευπαθή προϊόντα» που εισάγονται από την ΕΕ, τα οποία δεν μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο διάστημα ενώ είναι δύσκολο να δημιουργηθούν αποθέματα εκ των προτέρων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε επίσης ότι θα αυξηθούν οι τιμές σε μια σειρά από προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, όπως «τα τρόφιμα και η βενζίνη», στο Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου οι κάτοικοι θα υποστούν μια μείωση «του πραγματικού τους εισοδήματος σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να έχουν» σε μια περίπτωση άλλη από αυτή της μη συμφωνίας. Ο Κάρνεϊ εξήγησε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε υποτίμηση της στερλίνας, αυξάνοντας έτσι την τιμή των εισαγόμενων προϊόντων.