Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιτρέψει οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ να είναι αιχμάλωτες μιας διαμάχης για την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον βρίσκονται σε διένεξη όσον αφορά την αγορά από την Τουρκία των συστημάτων S-400, τα οποία οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν είναι συμβατά με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και δημιουργούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία έλαβε το πρώτο φορτίο από τους S-400 και ανακοίνωσε ότι ένα δεύτερο φορτίο θα φτάσει στην Άγκυρα το ερχόμενο έτος. Η κίνηση αυτή οδήγησε την Ουάσινγκτον να αρχίσει επισήμως να αποσύρει την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 στο οποίο η Τουρκία είχε ρόλο και πελάτη και παραγωγού. Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά η Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις προειδοποιήσεις και έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σε ευνοϊκά σχόλια που έκανε ο Τραμπ κατά την σύνοδο κορυφής της G20 τον Ιούνιο. Ο Τραμπ δεν έχει ωστόσο αποκλείσει τις κυρώσεις.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Ερντογάν σημείωσε σήμερα ότι είναι λάθος να αμφισβητείται η δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ λόγω της συμφωνίας με τη Ρωσία για τους S-400.

"Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι S-400 θα βλάψουν τα F-35 ή το ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να παραπλανά ο ένας τον άλλο. Πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν κάνει αγορές από τη Ρωσία. Δεν βλέπουμε αυτό να μετατρέπεται σε κρίση", σημείωσε ο Ερντογάν.

"Η Τουρκία πήρε μια επιχειρηματική απόφαση για την ασφάλειά της και αυτό που ώθησε την Τουρκία να το κάνει ήταν η αδιάλλακτη στάση των συμμάχων της. Η δήλωση του Τραμπ στην G20 ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται άδικα είναι η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος στο υψηλότερο επίπεδο", προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

"Πιστεύω ότι ο Τραμπ δεν θα επιτρέψει στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις να είναι αιχμάλωτες του θέματος των S-400", υπογράμμισε.