Ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έφθασε σήμερα στο Λονδίνο, για συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται, μεταξύ άλλων, να προτρέψει τη Βρετανία να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο Ιράν και την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, πολλοί διπλωμάτες αναμένουν ότι το Λονδίνο θα καταστεί ολοένα και πιο εξαρτώμενο από τις ΗΠΑ.

Οι διήμερες συνομιλίες που θα έχει ο Τζον Μπόλτον, αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, με ιδιαίτερη βαρύτητα και στο θέμα του Brexit, αντανακλούν τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, να παγιώσει τους δεσμούς με τη νέα βρετανική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μπόρις Τζόνσον, μετά τις τεταμένες σχέσεις με την προκάτοχό του Τερέζα Μέι.

Ο Μπόλτον αναμένεται να προτρέψει τους Βρετανούς αξιωματούχους να ευθυγραμμίσουν την πολιτική τους στο Ιράν με εκείνη της Ουάσιγκτον, η οποία ασκεί πιέσεις για αυστηρότερες κυρώσεις, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Μέχρι στιγμής, η Βρετανία στήριζε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να μείνει πιστή στη συμφωνία, όμως η κατάσχεση του βρετανικού πετρελαιοφόρου στο Στενό του Χορμούζ αύξησε τις πιέσεις στο Λονδίνο να σκεφθεί το ενδεχόμενο να υιοθετήσει σκληρότερη στάση.

Ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης Τραμπ ανέφερε ότι το επιχείρημα που θα προτάξει ο Τζον Μπόλτον στους Βρετανούς θα είναι ότι θα βοηθήσει στο να ενταθεί η πίεση στο Ιράν, εάν η Βρετανία κηρύξει "νεκρή" τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης- JCPOA.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θέλει, επίσης, να πιέσει τη Βρετανία να υιοθετήσει σκληρότερη στάση προς την κινεζική Huawei από ανησυχία ότι η επόμενης γενιάς τεχνολογία της 5G αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Η Ουάσιγκτον θέλει οι σύμμαχοί της, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, ελπίζοντας να βρει ένα φιλικότερο ακροατήριο στην κυβέρνηση Τζόνσον, σχεδιάζει να υποστηρίξει ότι η Huawei είναι βραχίονας της κινεζικής κυβέρνησης και ότι ο εξοπλισμός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των επικοινωνιών μέσω των συστημάτων της.

Τραμπ και Τζόνσον έχουν μιλήσει συχνά στο τηλέφωνο, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας και ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να σφραγίσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Βρετανίας.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν αυτόν τον μήνα στη G7 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας.