Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μοριστάουν στο Νιου Τζέρσεϊ, τόνισε ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι περίπλοκη και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά για όλους, και για την Κίνα και για «την ελευθερία», χωρίς κανένας να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί.

«Το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση – πολύ δύσκολη», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους. «Θα δούμε τι θα συμβεί». «Είναι περίπλοκη κατάσταση. Πιστεύω ότι θα λυθεί, και ελπίζω ότι θα λυθεί, προς όφελος της ελευθερίας. Ελπίζω να λυθεί προς όφελος όλων, και προς όφελος της Κίνας», είπε. «Ελπίζω ότι θα επιλυθεί ειρηνικά. Ελπίζω να μην τραυματιστεί κανείς. Ελπίζω να μην σκοτωθεί κανείς».

Οι δηλώσεις του γίνονταν καθώς σημειωνόντουσαν νέες συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.

Αργότερα, ο ένοικος του Λευκού Οίκου, με αναρτήσεις του στο twitter, επικαλέστηκε αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη του κινεζικού στρατού «στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ», λέγοντας πως «όλοι πρέπει να είναι ψύχραιμοι και ήρεμοι».

Δεν κατέστη σαφές αν ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν σε νέα ανάπτυξη κινεζικών στρατευμάτων ή σε κινήσεις των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα που είχαν ήδη μεταδώσει κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέχρι σήμερα, ο Τραμπ κρατά ήπια στάση στην κρίση που μαίνεται στην πρώην βρετανική αποικία, με πολλούς μάλιστα να τον κατηγορούν ότι έχει δώσει στην Κίνα το πράσινο φως για να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, Αμερικανοί πολιτικοί έχουν οξύνει τον τόνο τους τις πρόσφατες μέρες ενάντια στη στάση του Πεκίνου ενάντια στις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις.

Χθες, ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακόνελ προειδοποίησε την Κίνα ότι η οποιαδήποτε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων θα είναι «απολύτως απαράδεκτη», ενώ προειδοποιήσεις εξαπέλυσε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Η κινεζική πλευρά κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ενθαρρύνει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και σήμερα το κινεζικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να μείνει έξω από τις εσωτερικές της υποθέσεις. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τα χθεσινά σχόλια των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών έδωσαν «νέες και ισχυρές αποδείξεις στον κόσμο» ότι οι ΗΠΑ υποκινούν τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.