Το Πακιστάν ζήτησε χθες Τρίτη να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει την απόφαση της Ινδίας να αναστείλει το ειδικό καθεστώς του ομόσπονδου κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ, την περιοχή των Ιμαλαΐων που αποτελεί εδώ και δεκαετίες εστία των εντάσεων μεταξύ των γειτονικών κρατών που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια.

Η κίνηση της ινδικής κυβέρνησης στερεί από τις αρχές του Τζαμού και Κασμίρ το δικαίωμα να καταρτίζουν δική τους νομοθεσία και απαγορεύει σε πρόσωπα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι να αγοράζουν ιδιοκτησίες στο κρατίδιο. Οι τηλεφωνικές συνδέσεις, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η λήψη του σήματος τηλεοπτικών δικτύων έχουν κοπεί αφότου επιβλήθηκε η απόφαση αυτή, την 5η Αυγούστου, ενώ ισχύουν επίσης περιορισμοί στις ελευθερίες της κίνησης και της συνάθροισης.

«Το Πακιστάν δεν θα προκαλέσει σύγκρουση. Αλλά η Ινδία δεν πρέπει να διαπράξει το λάθος να πιστέψει ότι η αυτοσυγκράτησή μας είναι αδυναμία», τόνισε ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι σε επιστολή του προς το ΣΑ, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Αν η Ινδία επιλέξει ξανά να προσφύγει στη χρήση βίας, το Πακιστάν θα είναι υποχρεωμένο να ανταποδώσει, με όλες του τις δυνατότητες», διεμήνυσε ο επικεφαλής της πακιστανικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως «ενόψει των επικίνδυνων συνεπειών» το Ισλαμαμπάντ ζητεί σύγκληση του ΣΑ.

Δεν είναι ακόμα σαφές το πώς θα αντιδράσει το Συμβούλιο και εάν χρειάζεται να υποβληθεί επίσημο αίτημα από κάποιο κράτος-μέλος του. Το Πακιστάν ανέφερε το Σάββατο ότι έχει την υποστήριξη της Κίνας ως προς τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Του ΣΑ προεδρεύει τον Αύγουστο η Πολωνία. Ο πολωνός ΥΠΕΞ Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη ότι το ΣΑ έλαβε επιστολή από τη διπλωματία του Πακιστάν, «θα συζητήσει το θέμα και θα λάβει την προσήκουσα απόφαση».