(Ενημέρωση 19:55) Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη θερινή προεδρική κατοικία για διμερείς συνομιλίες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 που θα διεξαχθεί στα τέλη της εβδομάδας στη Γαλλία, χωρίς όμως τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πούτιν προσγειώθηκε στη Μασσαλία και από εκεί ο πρόεδρος της Ρωσίας επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο για να μεταβεί στη Μπρεγκανσόν. Στη θερινή προεδρική κατοικία τον υποδέχτηκαν ο Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ, στην οποία έδωσε ένα μπουκέτο με λουλούδια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Μόσχα οφείλει να τηρεί τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, σημειώνοντας ότι είναι ορθό να διατηρείται ο διάλογος μεταξύ των χωρών, ιδίως σε θέματα διεθνών κρίσεων.

Ο Μακρόν, που υποδέχτηκε τον Ρώσο ηγέτη στη θερινή κατοικία του στη νότια Γαλλία, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυο τους θα σημειώσουν πρόοδο στο θέμα της εξεύρεσης μια ειρηνικής λύσης για την κρίση στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας έτεινε κλάδο ελαίας στον Πούτιν.

«Αυτό το καλοκαίρι ζητήσαμε να υπάρξει ελευθερία στις διαδηλώσεις, ελευθερία λόγου, ελευθερία γνώμης και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, που θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό στη Ρωσία, όπως και σε όλα τα άλλα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πούτιν πριν από την έναρξη των συνομιλιών τους.

«Επειδή πιστεύω σε μια ευρωπαϊκή Ρωσία», τόνισε. Τάχθηκε επίσης υπέρ της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Παρά «τις παρεξηγήσεις των τελευταίων δεκατίων, τις συζητήσεις για τη σχέση της με τη Δύση», η Ρωσία «είναι Ευρωπαία» και «πρέπει να ξαναβρούμε μια αρχιτεκτονική της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Εδώ και πάνω από έναν μήνα στη Μόσχα οργανώνονται κάθε εβδομάδα διαδηλώσεις, αφού οι αρχές απαγόρευσαν στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σχολιάζοντας την προτροπή του Μακρόν, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα δεν θέλει διαδηλώσεις του τύπου των «κίτρινων γιλέκων» που συγκλόνισαν για μήνες τη Γαλλία, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες. Στις πρώτες δηλώσεις του για το θέμα αυτό εδώ αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, τόνισε ότι οι διαδηλωτές οφείλουν να τηρούν τον νόμο.

Απαντώντας σε μια ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πούτιν είπε ότι όσοι κρίνονται ένοχοι για παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας περί διαδηλώσεων θα τιμωρούνται και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποκινεί συγκρούσεις.

Ο Μακρόν και ο Πούτιν είπαν ότι θα συζητήσουν επίσης τρόπους για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Ιράν, τον πόλεμο στη Συρία και θέματα που αφορούν τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Για το θέμα της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «επιφυλακτικά αισιοδόξος», μετά τις επαφές που είχε με τον νέο Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θα συζητήσω (σ.σ. με τον Μακρόν) τις επαφές μου με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας. Υπάρχουν πράγματα που αξίζει να συζητηθούν και τα οποία προκαλούν μια επιφυλακτική αισιοδοξία», σημείωσε.

Όσον αφορά τη Συρία, ο Μακρόν ζήτησε από το καθεστώς της Δαμασκού και από τη Μόσχα να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ. Ο Πούτιν απάντησε ότι η Ρωσία «στηρίζει τον συριακό στρατό» στη μάχη του εναντίον των «τρομοκρατικών απειλών».

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ο Μακρόν θα επισκεφθεί τη Μόσχα τον Μάιο του 2020 για την 75η επέτειο από τη νίκη του σοβιετικού στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Δεν υπάρχει κίνδυνος ραδιενέργειας" από την έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Αρχανγκέλσκ, διαβεβαιώνει ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αύξησης της ραδιενέργειας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση εκτόξευσης πυραύλων στις 8 Αυγούστου, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Πούτιν είπε ότι όσοι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από την έκρηξη θα τιμηθούν από το κράτος. Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας , υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και καμία αύξηση της ραδιενέργειας.

"Στείλαμε επιτόπου ειδικούς και ελέγχουν την κατάσταση. Έχουν ληφθεί μέτρα για προληπτικούς λόγους, ώστε να μην συμβεί κάτι απροσδόκητο", είπε.

Η Λιβύη, το Ιράν, η Συρία και η Ουκρανία θα είναι οι κύριες κρίσεις στο μενού των γαλλο-ρωσικών συνομιλιών κορυφής.

Για το Παρίσι, η ανάληψη της ουκρανικής προεδρίας από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημιουργεί ευκαιρίες για την προώθηση μίας διευθέτησης της κρίσης στις φιλορωσικές, αυτονομιστικές επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας.

«Κεντρικό θέμα προφανώς θα είναι η αναβίωση των συμφωνιών του Μινσκ» για την ειρηνική διευθέτηση στην ανατολική Ουκρανία», σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Μπαούνοφ, αναλυτή του κέντρου Carnegie. «Η βασική υπόσχεση του νέου προέδρου της Ουκρανίας είναι ο τερματισμός του πολέμου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος για μία επανάληψη των ειρηνευτικών προσπαθειών, εάν χορηγηθεί ομοσπονδιακό καθεστώς στο Ντονμπάς. Εδώ υπάρχει μία πραγματική ευκαιρία προόδου. Ο Μακρόν θα ήταν ευτυχής με τον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς, για να εισέλθει στη ιστορία όπως ο Νικολά Σαρκοζί με την Γεωργία», σύμφωνα με τον αναλυτή.

Η συνάντηση «είναι μία πολύ χρήσιμη απόπειρα για να βγει η Γαλλία, και ει δυνατόν η Ευρώπη, από ένα αδιέξοδο» στις σχέσεις με την Ρωσία, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν σε συνέντευξή του στην Le Figaro.

Από το 2017, Μακρόν και Πούτιν έχουν παραμείνει σε επαφή, πράγμα που δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας αποφεύγει την κριτική προς την Μόσχα. «Η Ευρώπη οφείλει να έχει διάλογο με την Ρωσία», η οποία από την πλευρά της «πρέπει να κάνει προσπάθειες», είχε δηλώσει.

«Τους τελευταίους μήνες, οι πολιτικές επαφές ενισχύθηκαν. Οι επαφές στον πολιτιστικό και τον ανθρωπιστικό τομέα είναι επίσης πολύ εντατικές. Το 2020 οργανώνονται οι "Saisons russes" σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας», δήλωσε σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Για να απαλειφθεί ένα σημείο τριβής στις γαλλο-ρωσικές σχέσεις, η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε την απελευθέρωση του γάλλου τραπεζίτη Φιλίπ Ντελπάλ, που κρατείτο από τον Φεβρουάριο με την κατηγορία της απάτης και έχει τεθεί πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Μακρόν είχε συζητήσει την υπόθεσή του επανειλημμένως με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Σχετικά με την Συρία και το Ιράν, το Παρίσι δηλώνει ότι θέλει να ζητήσει από τον πρόεδρο της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την επιρροή του επί των δύο συμμάχων της Μόσχας.

Η Γαλλία θεωρεί πολύ ανησυχητική την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού πραγματοποιούν επίθεση κατά των σύρων ανταρτών με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας. «Έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ρώσους: χρησιμοποιείστε την επιρροή σας προς την Δαμασκό για να σταματήσει αυτή η επιχείρηση», δηλώνεται από το Παρίσι, την ώρα που η Ρωσία συμμετέχει στρατιωτικά στις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος που προκαλούν θύματα και μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Το Παρίσι φοβάται μία μαζική έξοδο του πληθυσμού, αλλά και την διασπορά επικίνδυνων τζιχαντιστών.

Από το Κρεμλίνο έγινε γνωστό ότι η πραγματοποίηση μίας τετραμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας-Γαλλίας-Γερμανίας-Τουρκίας είναι πιθανόν να συζητηθεί στο Μπρεγκανσόν.

Η Γαλλία ελπίζει επίσης την υποστήριξη της Ρωσίας στην προσπάθεια διάσωσης της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. «Ως εγγυητές της συμφωνίας, το Παρίσι και η Μόσχα πρέπει να συνεργασθούν για την αποκλιμάκωση». «Εάν η Ρωσία επαναλάβει ότι το Ιράν οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία, αυτό θα ενισχύσει πολύ την θέση μας», τονίζει γαλλική διπλωματική πηγή.

Δεν αποκλείεται επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν να συζητήσει το θέμα των μαζικών συλλήψεων στην Μόσχα διαδηλωτών που ζητούν «τίμιες εκλογές». Κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης στις Βερσαλίες το 2017, ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν είχε διστάσει να προχωρήσει σε δημόσια επίκριση των συλλήψεων ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία.