(upd 20:40) Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σήμερα, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, να «εντείνουν τις κοινές προσπάθειές τους» στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα συριακός στρατός προωθείται απέναντι στους τζιχαντιστές και τους αντάρτες, ανέφερε το Κρεμλίνο. 

Η συνδιάλεξη πραγματοποιήθηκε καθώς η προώθηση του συριακού στρατού, που περικύκλωσε σήμερα ένα παρατηρητήριο του τουρκικού στρατού κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ, προκαλεί φόβους για εντάσεις επί του πεδίου ανάμεσα στη Μόσχα, που υποστηρίζει το καθεστώς, και την Άγκυρα, που υποστηρίζει τους αντάρτες. 

Οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να «εντείνουν τις κοινές προσπάθειες με σκοπό την εκκαθάριση της τρομοκρατικής απειλής», ανέφερε σε ανακοίνωση το Κρεμλίνο. 

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είπε πως «οι παραβιάσεις από το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ και οι επιθέσεις του άνοιξαν τον δρόμο σε μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση». 

«Οι επιθέσεις αυτές εμποδίζουν τις προσπάθειες επίλυσης (της σύγκρουσης) στη Συρία και συνιστούν μια σοβαρή απειλή εναντίον της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας», πρόσθεσε. 

Οι εξελίξεις στη Συρία θα βρίσκονται στο επίκεντρο μιας συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, τριών χωρών που διαδραματίζουν κύριο ρόλο στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα από το 2011. 

Έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ και γειτονικών περιοχών όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές, το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, υποστηριζόμενο από τους Ρώσους συμμάχους του, ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου την προώθηση επί του εδάφους. 

Εξάλλου ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει ένα παρατηρητήριο που βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία και το οποίο περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ. 

«Δεν είμαστε εκεί πέρα επειδή δεν μπορούμε να φύγουμε, αλλά επειδή δεν θέλουμε να φύγουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέπτεται τον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας πως οι Τούρκοι στρατιώτες δεν είναι «απομονωμένοι»

Χθες και σήμερα, φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πολλές κοινότητες ανάμεσα στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, μεταξύ των οποίων το Μόρεκ, όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). 

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος αναπτύχθηκαν στο Μόρεκ και σε όλο το βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα, χωρίς να καταλάβουν το παρατηρητήριο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν

Όμως «το παρατηρητήριο έχει περικυκλωθεί, και για τους (Τούρκους) στρατιώτες δεν υπάρχει δυνατή διέξοδος» παρά περνώντας μέσα από τα εδάφη που ελέγχονται πλέον από το καθεστώς, είπε. 

Οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το παρατηρητήριο, σύμφωνα με το OSDH. Δεν είναι σαφές στο στάδιο αυτό ποιες είναι οι προθέσεις τους. 

Στη Δαμασκό, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana επιβεβαίωσε πως ο συριακός στρατός πήρε τον έλεγχο πολλών χωριών της Χάμα, μεταξύ των οποίων το Μόρεκ και το Καφρ Ζίτα. 

«Ναι υπάρχουν συγκρούσεις στην περιοχή της Ιντλίμπ. Οι δυνάμεις του καθεστώτος πραγματοποιούν ενέργειες γύρω από το δικό μας παρατηρητήριο», παραδέχθηκε ο Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως το θέμα συζητήθηκε με το Ιράν και τη Ρωσία, δύο συμμάχους του συριακού καθεστώτος. 

Όμως «τα παρατηρητήριά μας δεν είναι απομονωμένα. Κανείς δεν μπορεί να απομονώσει τις δυνάμεις ή τους στρατιώτες μας», είπε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν θα μεταβεί στη Μόσχα στις 27 Αυγούστου, θα μιλήσει και με τον Αμερικανό πρόεδρο για τις εξελίξεις στη Συρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, σε επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού στη βορειοδυτική Συρία προκαλούν ανθρωπιστική κρίση και απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Ο συριακός στρατός έχει περικυκλώσει τους αντάρτες και ένα τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο στη βορειοδυτική Συρία, στις επιχειρήσεις που διεξάγει για να ανακτήσει τα εδάφη και τις πόλεις που έχασε το καθεστώς τα προηγούμενα χρόνια. Το φυλάκιο, κοντά στην πόλη Μόρεκ, είναι το ένα από τα 12 που εγκατέστησε η Τουρκία με βάση τη συμφωνία της με τη Μόσχα και την Τεχεράνη πριν από δύο χρόνια για να περιοριστούν οι συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών.

Η Άγκυρα στηρίζει κάποιες από τις ανταρτικές οργανώσεις στην περιοχή του Ιντλίμπ, ενώ η Ρωσία και το Ιράν στηρίζουν τον Άσαντ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι οι επιθέσεις του συριακού στρατού παραβιάζουν την εκεχειρία στο Ιντλίμπ και πλήττουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης στη Συρία, ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Λίγο αργότερα, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στη Ρωσία την Τρίτη, 27 Αυγούστου.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συζητήσει τις εξελίξεις στη βορειοδυτική Συρία σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των μαχών στη Συρία. Πρόσθεσε όμως ότι οι τουρκικές δυνάμεις παραμένουν στο Μόρεκ από επιλογή και όχι από ανάγκη. "Κανείς δεν μπορεί να κρατήσει παγιδευμένους τους στρατιώτες μας. Συζητάμε το ζήτημα αυτό με τη Ρωσία και το Ιράν. Βρισκόμαστε εκεί όχι επειδή δεν μπορούμε να φύγουμε αλλά επειδή δεν θέλουμε να φύγουμε. Είμαστε εκεί με βάση τη συμφωνία που κάναμε με τη Ρωσία", είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από τον Λίβανο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.