(upd 14:53) Υπό τη διεθνή πίεση η Βραζιλία τελικά ενεργοποιήθηκε χθες Κυριακή για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, στέλνοντας δύο αεροσκάφη C-130 Hercules τα οποία έριξαν δεκάδες χιλιάδες λίτρα νερού πάνω στο τροπικό δάσος, όπου εξακολουθούν να μαίνονται πολλές εστίες φωτιάς.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας υπέρ της υπεράσπισης «του πνεύμονα του πλανήτη», ενώ οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν την παροχή βοήθειας στον Αμαζόνιο «το συντομότερο δυνατό».

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, στον οποίο οι ΗΠΑ προσέφεραν τη βοήθειά τους, ευχαρίστησε με ανάρτησή του στο Twitter όχι τη G7, αλλά «τους δεκάδες επικεφαλής κρατών που (...) θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση, η οποία έχει ενδιαφέρον μόνο για όσους επιθυμούν να αποδυναμώσουν τη Βραζιλία».

Το βράδυ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δέχθηκε την πρόταση του Ισραήλ να προσφέρει ένα αεροσκάφος για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη συνοικία Ιπανέμα, δύο ημέρες μετά την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων στην Ευρώπη. «Μπολσονάρου φύγε, Αμαζόνιε μείνε!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Πρώτη συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης: δύο C-130 Hercules που μπορούν να ρίχνουν 12.000 λίτρα νερού και επιβραδυντικούς παράγοντες αναπτύχθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας.

Τα αεροσκάφη αυτά που λειτουργούν σε χαμηλό ύψος αναχωρούν από τη βάση Πόρτο Βέλο, την πρωτεύουσα της πολιτεία Ροντόνια στα βορειοδυτικά, η οποία ξύπνησε και πάλι καλυμμένη από καπνό.

Ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 1.130 σε όλη τη Βραζιλία σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από την αρχή του έτους και ως το Σάββατο είχαν ξεσπάσει 79.513 δασικές πυρκαγιές στη Βραζιλία, λίγες περισσότερο από τις μισές στον Αμαζόνιο.

43.000 στρατιώτες

Δύο δασικές πυρκαγιές στέλνουν σύννεφα καπνού με τεράστιες ποσότητες διοξειδίου πάνω από την Ροντόνια, την πολιτεία που συνορεύει με τη Βολιβία.

Κάποιες φορές ένα μόνο δέντρο παραμένει όρθιο στη μέση ενός σεληνιακού τοπίου καλυμμένου με στάχτες, μαρτυρώντας την καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Μέχρι στιγμής επτά πολιτείες, ανάμεσά τους και η Ροντόνια, έχουν ζητήσει τη συνδρομή του στρατού. Περίπου 43.000 στρατιώτες με έδρα τον Αμαζόνιο έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Φερνάντο Αζεβέντο ε Σίλβα.

Οι κυβερνήτες των πολιτειών που έχουν πληγεί έχουν ζητήσει εκτάκτως «υλική υποστήριξη» από τον Μπολσονάρου, ο οποίος τους κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα για «συνενοχή» με τους δράστες «των εγκληματικών πυρκαγιών».

Η κυβέρνηση αποδέσμευσε έκτακτους πόρους ύψους 38 εκ. ρεάλ (8,2 εκ. ευρώ) για επιχειρήσεις καταπολέμησης των πυρκαγιών από το υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Σέρζιο Μόρο έδωσε την έγκρισή του για την ανάπτυξη αστυνομικών κατά της παράνομης καταστροφής των δασών στον Αμαζόνιο.

Η επιτάχυνση της αποψίλωσης υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου, η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας στον Αμαζόνιο, σε συνδυασμό με την εποχή της ξηρασίας, εξηγεί τη μεγάλη έκταση των πυρκαγιών.

«Πολιτική εκμετάλλευση»

Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη διεθνή σκηνή. Την Κυριακή ο πάπας δήλωσε «ανήσυχος για τον ζωτικής σημασίας πνεύμονα του πλανήτη μας».

Στη σύνοδο της G7 στη Μπιαρίτς οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της Δύσης ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν «να βοηθήσουν το συντομότερο δυνατό τις χώρες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές». Περίπου το 60% του Αμαζονίου βρίσκεται στη Βραζιλία.

Το Σάββατο ο Μπολσονάρου ανήρτησε στο Twitter βίντεο στο οποίο δηλώνει ότι η κυβέρνησή του θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και τονίζει: «θα αντιδράσουμε σθεναρά για να ελέγξουμε τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο».

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «οι πυρκαγιές φέτος δεν είναι πιο πολλές από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών» και επέκρινε «την πολιτική εκμετάλλευση των πυρκαγιών αυτών» και την «παραπληροφόρηση».

Η Μπογκοτά θα προτείνει περιφερειακή συμφωνία για την προστασία του Αμαζονίου στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα παρουσιάσει πρόταση για περιφερειακή συμφωνία για την προστασία του Αμαζονίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σε απάντηση στις πυρκαγιές που καταστρέφουν «τον πνεύμονα» του πλανήτη.

«Επιθυμούμε να καταρτίσουμε μια συμφωνία προστασίας μεταξύ των χωρών που μοιράζονται την περιοχή του Αμαζονίου», δήλωσε ο Ντούκε από ένα χωριό αυτοχθόνων στο Ίσλα Ρόντα, στο απώτατο νότιο άκρο της Κολομβίας, στο διαμέρισμα Αμαζόνας, που συνορεύει με τη Περού και τη Βραζιλία.

«Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση με πυρκαγιές αντίστοιχη με αυτή στη Βραζιλία, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε και αυτή η επίσκεψη έχει στόχο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου», τόνισε ο Κολομβιανός πρόεδρος.

Πριν από τον ΟΗΕ ο Ντούκε θα παρουσιάσει την πρότασή του στο κοινό υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη με τον Περουβιανό πρόεδρο Μάρτιν Βισκάρα στην Πουκάλπα, του κεντροανατολικού Περού.

Χθες Σάββατο ο Ντούκε ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την προστασία του Αμαζονίου.

Ο Ντούκε ανέφερε χθες ότι θα ζητήσει από τις χώρες στις οποίες εκτείνεται το δάσος του Αμαζονίου να υιοθετήσουν «κοινή ανακοίνωση» για την προστασία της βιοποικιλότητας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη.

Εκτός από τη Βραζιλία και την Κολομβία, το δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται στο Περού, τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, τη Γαλλική Γουιάνα, το Σουρινάμ και τον Ισημερινό.

G7: Έκτακτη βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποστολή Canadair

Η Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη αποφάσισε να αποδεσμεύσει επείγουσα βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αμαζονία, κυρίως για να στείλει εκεί πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Η πραγματικότητα είναι πως για την επείγουσα βοήθεια χρειάζονται ιδιαίτερα χρηματοδότηση ... διότι δεν έχουν τα κεφάλαια για να μπορέσουν να απογειωθούν τα αεροπλάνα, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα», δήλωσε γαλλική προεδρική πηγή, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός από την αποστολή των αεροπλάνων, η G7 συμφώνησε σε μια πτυχή μεσοπρόθεσμης βοήθειας για την αναδάσωση, η οποία θα παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και για την οποία θα χρειαστεί η συμφωνία της Βραζιλίας, καθώς και συνεργασία με τις μκο και τους τοπικούς πληθυσμούς, διευκρινίσθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.