(upd 13:39) Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Κίνα ήλθε σε επαφή με αμερικανούς αξιωματούχους αρμόδιους για τις εμπορικές σχέσεις την νύκτα για να γνωστοποιήσει ότι θέλει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ προσέθεσε ότι επιθυμεί να δει ένα ισχυρό Ιράν και υπογράμμισε ότι "δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος" στη χώρα, εξηγώντας ωστόσο ότι οι ο τρόπος με τον οποίο αναγκάζονται να ζουν οι Ιρανοί είναι απαράδεκτος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα ήλθε σε επαφή με αμερικανούς αξιωματούχους αρμόδιους για τις εμπορικές σχέσεις την νύκτα για να γνωστοποιήσει ότι θέλει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι αυτό είναι μία καλή είδηση για τον κόσμο.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 (Ομάδα των 7), ο Τραμπ χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μεγάλο ηγέτη και πρόσθεσε ότι δέχεται με ικανοποίηση την επιθυμία του για την επίτευξη συμφωνίας και για ηρεμία.

Ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος που κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες οξύνθηκε αιφνιδίως την Παρασκευή, όταν το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον επέβαλαν περαιτέρω δασμούς στις εξαγωγές της άλλης πλευράς.

Η Κίνα είναι έτοιμη να λάβει περισσότερα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή των νέων δασμών, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στην επιβολή των νέων αμερικανικών δασμών και προσθέτοντας ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα επιστρέψει στην οδό της λογικής.

«Δεχθήκαμε δύο κλήσεις, δύο πολύ καλές κλήσεις. Θέλουν συμφωνία», έσπευσε να ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ φροντίζοντας να πλέξει το εγκώμιο του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. «Είναι μεγάλος ηγέτης, κατανοεί (τι διακυβεύεται). Θα είναι τεράστιο για την Κίνα, τεράστιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τεράστιο για τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον με στόχο μία εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τον οικονομικό Τύπο.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε με ηρεμία το πρόβλημα μέσω διαβουλεύσεων και συνεργασίας... είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου», δήλωσε ο Λιου Χε, σύμφωνα με το περιοδικό Caixin.

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έλαβε νέα τροπή την Παρασκευή, με την Κίνα να ανακοινώνει την επιβολή δασμών επί αμερικανικών προϊόντων αξίας 75 δισεκατομμυριών δολαρίων. Η Ουάσινγκτον απάντησε αμέσως με την επιβολή δασμών σε επιπλέον κινεζικά εξαγωγικά προϊόντα. Τα μέτρα πρόκειται να επιβληθούν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η κλιμάκωση αυτή τρομοκρατεί τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις που φοβούνται ύφεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο»

Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο «δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Και αυτό διότι, όπως εξήγησε ο ίδιος, οι μεν Ηνωμένες Πολιτείες τα καταφέρουν καλά σε οικονομικό επίπεδο, αλλά η Κίνα «χάνει εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης».

Σε ερώτηση σχετικά με τον αν υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης στην επιβολή των δασμών επί των κινεζικών εξαγωγών, ο Τραμπ απάντησε: «Όλα είναι πιθανά».

«Όλα είναι πιθανά. Είμαι σε θέση να πω ότι έχουμε σημαντικές , πολύ σημαντικότερες συνομιλίες από οποτεδήποτε πριν, ειλικρινά. Στο μεγαλύτερο μέρος αυτό οφείλεται στο ότι τα πηγαίνουμε καλά... Η Κίνα είναι μία μεγάλη χώρα... Χάνουν εκατομμύρια και εκατομμύρια θέσεις εργασίας που πηγαίνουν σε άλλες χώρες. Αν ήμουν στην θέση τους, θα ήθελα να κάνω συμφωνία».

«Πιστεύω ότι τώρα είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι σε οποιαδήποτε στιγμή της διαπραγμάτευσης. Δεν νομίζω ότι θα βρισκόμασταν εδώ, αν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτή την διαδικασία. Πιστεύω ότι είμαστε στην ισχυρότερη θέση για να φθάσουμε σε συμφωνία. Μία δίκαιη συμφωνία για όλους», είπε ο Τραμπ.

Νωρίτερα σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν «πολύ σύντομα» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, παρά τη νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους δύο οικονομικούς γίγαντες τις τελευταίες ημέρες.

«Η Κίνα κάλεσε χθες τη νύκτα ... Είπε "επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", άρα θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G7.

«Θα αρχίσουμε πολύ σύντομα διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

"Δεν επιδιώκω αλλαγή καθεστώτος" στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα στο περιθώριο της συνόδου της G7 ότι επιθυμεί να δει ένα ισχυρό Ιράν, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος" στη χώρα, εξηγώντας ωστόσο ότι οι ο τρόπος με τον οποίο αναγκάζονται να ζουν οι Ιρανοί είναι απαράδεκτος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου, ο Τραμπ επεσήμανε ότι δεν εξεπλάγη που η Γαλλία κάλεσε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ για συνομιλίες χθες Κυριακή στη Μπιαρίτς, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον είχε ενημέρωσει και μάλιστα είχε ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του.

"Είχα ενημερωθεί για όλα όσα έκανε και τα είχα εγκρίνει", είπε χαρακρητιστικά ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για την πρωτοβουλία του Γάλλου ομολόγου του.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι "δεν θέλησε να συναντηθεί" ο ίδιος με τον Ζαρίφ, εξηγώντας ότι είναι "πολύ νωρίς" για μια τέτοια συνάντηση.

Αν και ο Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι ΗΠΑ θα δεχόντουσαν να άρουν κάποιες από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, προκειμένου η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι θα συνομιλήσουν για τους βαλλιστικούς πυραύλους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Ιράν.