Η πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ότι η Βόρεια Κορέα έχει «συμπεριφορά Κράτους-κακοποιού» θα καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, έκρινε η υφυπουργός Εξωτερικών της ασιατικής χώρας Τσόου Σον Χούι.

Ο Πομπέο έκανε λόγο την Τρίτη για «συμπεριφορά Κράτους-κακοποιού από μέρους της Βόρειας Κορέας», η οποία «δεν μπορεί να αγνοηθεί», τοποθετούμενος σε μια εκδήλωση στην Πολιτεία Ιντιάνα.

Το σχόλιο αυτό του Πομπέο ήταν αδικαιολόγητο και προκλητικό, επισήμανε η Τσόου, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Ο Πομπέο έφθασε τόσο μακριά στη φρασεολογία που χρησιμοποίησε που έκανε πιο δύσκολη την αναμενόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ομάδων εργασίας», συνέχισε η ίδια.

Η Τσόου προειδοποίησε ακόμη πως σταδιακά οι προσδοκίες της Πιονγκγιάνγκ σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ μειώνονται και αυτό την αναγκάζει να επανεξετάσει τη στάση της και τα μέτρα που έχει λάβει συνολικά. «Οι ΗΠΑ καλά θα έκαναν να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας με εξοργιστικά σχόλια όπως αυτά, αν δεν θέλουν να μετανιώσουν πικρά αργότερα», προειδοποίησε η Τσόου.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας επικρίνει ολοένα πιο έντονα τον Πομπέο το τελευταίο διάστημα και αφήνει να πλανώνται αμφιβολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεών της με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Οι διαπραγματεύσεις για να τερματιστούν τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ ουσιαστικά ανεστάλησαν μετά το φιάσκο της δεύτερης συνάντησης κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.

Οι Τραμπ και Κιμ συναντήθηκαν ξανά τον Ιούνιο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο και συμφώνησαν οι χώρες τους να ξαναρχίσουν συνομιλίες σε επίπεδο ομάδων εργασίας, κάτι όμως που δεν έχει συμβεί.