(Upd 4- 23:45). Οι πρόεδροι τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλοι τους Δημοκρατικοί, χαρακτήρισαν "απερίφραστη, ενοχοποιητική και σοκαριστική κατάχρηση εξουσίας" τον διάλογο που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αποσπάσματα της τηλεφωνικής συνομιλίας τους.

Και οι τέσσερις επανέλαβαν ότι το Κογκρέσο χρειάζεται να έχει πρόσβαση στο πλήρες κείμενο της καταγγελίας που έκανε τον Αύγουστο ένας "μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος", μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία πυροδότησε την έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων σε βάρος του Τραμπ. Απείλησαν μάλιστα ότι θα κλητεύσουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο αν δεν παραδώσουν τα σχετικά έγγραφα μέχρι αύριο Πέμπτη.

Από την πλευρά του, ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, είπε ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας θα πρέπει να ερευνήσει τους χειρισμούς του Τραμπ στο θέμα της Ουκρανίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σούμερ είπε ότι η σύνοψη της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας των δύο ηγετών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εγείρει ορισμένα ερωτήματα, για τα οποία θα έπρεπε να ζητήσουν απαντήσεις και οι Ρεπουμπλικάνοι.

Η Επιτροπή Πληροφοριών, με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Μπαρ, διενήργησε μια διακομματική έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος θα διαβιβαστεί στις Επιτροπές Πληροφοριών του Κογκρέσου

Τα μέλη των Επιτροπών Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας θα μπορέσουν να διαβάσουν αργότερα σήμερα την καταγγελία που υπέβαλε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα στέλεχος του Κογκρέσου, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι θα υποβληθούν δύο αντίγραφα αυτής της καταγγελίας απόψε.

Ο βουλευτής Ντέβιν Νούνες, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, είπε ότι η DNI (διεύθυνση υπηρεσιών πληροφοριών) θα δώσει τα αντίγραφα και όλα τα μέλη της Επιτροπής "θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν" αυτό το κείμενο.

Υπ. Δικαιοσύνης ΗΠΑ/γνωμοδότηση: Ο Τραμπ εκτέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας και αντικατασκοπείας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτέθηκε δυνητικά σε "σοβαρό κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας και αντικατασκοπείας" όταν πίεσε τον Ουκρανό ομόλογό του να ξεκινήσει έρευνα για τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών.

Το κείμενο αυτό, που δεν είχε δοθεί μέχρι τώρα στη δημοσιότητα και περιλαμβάνεται στη νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρεται επίσης στις ανησυχίες που εξέφρασε ένας ανώνυμος "μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος". Πρόκειται για ένα μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών που έκανε την καταγγελία σχετικά με το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 25 Ιουλίου.

Η γνωμοδότηση αυτή δεν διευκρινίζει ποιοι είναι οι "κίνδυνοι αντικατασκοπείας". Πρώην αξιωματούχοι όμως είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι Ρώσοι κατάσκοποι θα μπορούσαν να λάβουν γνώση του περιεχομένου του τηλεφωνήματος, προτού να δημοσιοποιηθεί, και να το χρησιμοποιήσουν για να ασκήσουν πιέσεις στον Τραμπ.

Η γνωμοδότηση του υπουργείου παρέχει κάποιες πληροφορίες για τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Αναφέρει ότι το πρόσωπο αυτό άκουσε από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι ο Τραμπ έκανε κάποιες δηλώσεις κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τις οποίες θεώρησε ότι "επιδίωκε να πιέσει (τον Ζελένσκι) να αναλάβει επισήμως δράση για να βοηθήσει στην επανεκλογή του προέδρου το 2020".

Στην περίληψη του τηλεφωνήματος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, ο Τραμπ πιέζει τον Ζελένσκι να εξετάσει τις ανεπιβεβαίωτες κατηγορίες ότι ο Τζο Μπάιντεν, την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος, ζήτησε να απολυθεί ένας εισαγγελέας επειδή διενεργούσε έρευνα για την εταιρεία για την οποία εργαζόταν ο γιος του, ο Χάντερ Μπάιντεν.

Ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών, Μάικλ Άτκινσον, ανησυχούσε ότι το αίτημα του Τραμπ παραβίαζε την αμερικανική νομοθεσία αναφορικά με τις προεκλογικές εκστρατείες. Και αυτό γιατί απαγορεύεται οποιουδήποτε είδους ξένη βοήθεια στους υποψηφίους. Ο Άτκινσον, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή από τον Τραμπ, εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι "η φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά ενός ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου που επιδίωξε να λάβει ξένη βοήθεια για να παρέμβει ή να επηρεάσει ομοσπονδιακές εκλογές θα μπορούσε δυνητικά να εκθέσει τον ίδιο σε σοβαρό κίνδυνο εθνικής ασφάλειας ή αντικατασκοπείας", αναφέρει η γνωμοδότηση.

Ο Άτκινσον σημειώνει ότι, μολονότι υπάρχουν ενδείξεις πολιτικής προκατάληψης εκ μέρους του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορίες ήταν αξιόπιστες.

Η νομική γνωμοδότηση συντάχθηκε από την Υπηρεσία Νομικών Συμβουλών του υπουργείου Δικαιοσύνης για να στηρίξει την άρνηση του Τζόζεφ Μαγκουάιρ, του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) να στείλει την καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στο Κογκρέσο. Ο Μαγκουάιρ υποστήριζε ότι το Κογκρέσο δεν έχει δικαιοδοσία επί του αντικειμένου της καταγγελίας.

Στη συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ δηλώνει αρχικά ότι η Ουάσινγκτον "ήταν πολύ, πολύ καλή απέναντι στην Ουκρανία" αλλά αυτό δεν ήταν "κατ' ανάγκη αμοιβαίο". Στη συνέχεια αναφέρεται στον Τζο Μπάιντεν, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών και τις υποθέσεις του γιου του στην Ουκρανία. "Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το θέμα αυτό, επομένως θα ήταν θαυμάσιο αν μπορούσατε να το εξετάσετε", λέει στον Ζελένσκι

Ο Τραμπ προτείνει κατόπιν στον ομόλογό του να συνεργαστεί με τον προσωπικό δικηγόρο του, τον Ρούντι Τζουλιάνι, "έναν πολύ αξιοσέβαστο άνθρωπο" και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. Διευκρινίζει ότι και οι δύο θα επικοινωνήσουν μαζί του προσεχώς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εξαπολύει καμία συγκεκριμένη απειλή και δεν προτείνει κάποιο αντάλλαγμα. Όμως προσκαλεί τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, αφού ακούσει την απάντησή του για τον Μπάιντεν.

Σήμερα ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν άσκησε καμία πίεση, επαναλαμβάνοντας ότι είναι θύμα "του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην αμερικανική ιστορία". Όμως οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι το απομαγνητοφωνημένο κείμενο τους δικαιώνει. "Είναι σαν να μιλάει ένας μαφιόζος; Τι κάνατε εσείς για εμάς; Εμείς κάναμε τόσα για εσάς αλλά αυτό δεν ήταν αμοιβαίο. Έχω να σας ζητήσω μια χάρη", ειρωνεύτηκε ο βουλευτής 'Ανταμ Σιφ.

Ο Τραμπ

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, επιτέθηκε ξανά απόψε στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, λέγοντας ότι "χάνει τον καιρό της" με μια "κατασκευασμένη κρίση".

"Όλα αυτά γαι τα οποία μιλάνε δεν έχουν κανένα νόημα", είπε, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς και τα μέσα ενημέρωσης ότι συνεργάζονται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης σοβαρές αμφιβολίες για το αν η Πελόζι θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή τη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA). Ενώ ο ειδικός εκπρόσωπος για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ δήλωνε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ψηφοφορία και θα εγκριθεί, ο Τραμπ του είπε, μπροστά στους δημοσιογράφους ότι εκείνος ξέρει καλύτερα "αυτούς τους ανθρώπους", αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν βοηθούν την Ουκρανία, στη συνομιλία του με τον Ζελένσκι

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του τον Ιούλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να δυσφημίσει τους Ευρωπαίους –και ιδίως τη Γερμανία– κατηγορώντας τους ότι δεν έχουν κάνει και πολλά πράγματα για την Ουκρανία. Και ο συνομιλητής του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απάντησε ότι συμφωνεί "1.000%".

Το περιεχόμενο αυτού του τηλεφωνήματος δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

"Κάνουμε πολλά για την Ουκρανία. Καταβάλουμε πολλές προσπάθειες και (επενδύουμε) χρόνο. Πολύ περισσότερο από τις ευρωπαϊκές χώρες και εκείνες θα έπρεπε να σας βοηθούν πιο πολύ", λέει ο Τραμπ. "Η Γερμανία δεν κάνει σχεδόν τίποτα για εσάς. Το μόνο που κάνουν είναι να μιλούν και νομίζω ότι θα έπρεπε πραγματικά να το συζητήσετε μαζί τους. Όταν μιλάω με την Άγγελα Μέρκελ αναφέρεται στην Ουκρανία, αλλά δεν κάνει τίποτα", προσθέτει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

"Πολλές ευρωπαϊκές χώρες κάνουν το ίδιο" ενώ "οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πολύ, πολύ καλές απέναντι στην Ουκρανία. Δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι κατ' ανάγκη αμοιβαίο, επειδή συμβαίνουν πράγματα που δεν είναι καλά, όμως οι ΗΠΑ ήταν πολύ πολύ καλές απέναντι στην Ουκρανία", συνεχίζει.

"Ναι, έχετε απόλυτο δίκιο" απαντά ο αρχάριος στην πολιτική Ζελένσκι, που εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος σε μια χώρα η οποία εξαρτάται σημαντικά από την αμερικανική βοήθεια. "Όχι μόνο 100% αλλά 1000%. Και μπορώ να σας πω το εξής: μίλησα με την Άγγελα Μέρκελ και τη συνάντησα. Συναντήθηκα επίσης και μίλησα με (τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν και τους είπα ότι δεν κάνουν όσα θα έπρεπε, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. "Δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις. Δεν πράττουν όσα θα έπρεπε για την Ουκρανία", επιμένει.

"Η Γερμανία, η Γαλλία, οι χώρες της ΕΕ, θα έπρεπε πραγματικά να σας βοηθήσουν περισσότερο", απαντά ο Τραμπ, εκτιμώντας ότι οι χώρες αυτές θα έπρεπε να αισθάνονται ενοχές "επειδή δεν κάνουν όσα θα έπρεπε να κάνουν".

Ζελένσκι: Ουδείς με πίεσε στο τηλεφώνημα με τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε σήμερα ότι "ουδείς" του άσκησε πίεση, αναφερόμενος σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μια συνδιάλεξη που αποτελεί το επίκεντρο πολιτικού σκανδάλου στην Ουάσινγκτον.

"Ήταν μια καλή τηλεφωνική συνομιλία, κανονική", δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη. "Κανείς δεν με πίεσε" για τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του γιου του Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε επιμένοντας στο γεγονός ότι "δεν θέλει να εμπλακεί στις εκλογές στις ΗΠΑ".

"Λυπάμαι αλλά δεν θέλω να εμπλακώ στις δημοκρατικές ανοικτές ... εκλογές στις ΗΠΑ", τόνισε μιλώντας στ΄αγγλικά.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι το απομαγνητοφωνημένο περιεχόμενο της συνομιλίας δόθηκε στη δημοσιότητα. "Νομίζω ότι το διαβάσατε", είπε.

Ο Τραμπ τόνισε ότι επιθυμεί να "σταματήσει η διαφθορά" στην Ουκρανία και δήλωσε ξανά ότι "δεν υπήρξε πίεση" σε σχέση με τον Μπάιντεν, τον πολιτικό του αντίπαλο, στο τηλεφώνημα εκείνο.

Ζελένσκι: Πίστευε ότι μονάχα η αμερικανική πλευρά του τηλεφωνήματος με τον Τραμπ θα δινόταν στη δημοσιότητα!

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως πίστευε ότι μονάχα η πλευρά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ του τηλεφωνήματός τους του Ιουλίου θα δινόταν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την περίληψη της τηλεφωνικής κλήσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πίεσε τον Ζελένσκι να διεξάγει έρευνα για τον πολιτικό αντίπαλό του, τον πρώην αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, σε συντονισμό με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τον προσωπικό δικηγόρο του μεγιστάνα.

«Προσωπικά πιστεύω ότι ορισμένες φορές τέτοιου είδους τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ προέδρων ανεξαρτήτων χωρών δεν θα πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα» είπε ο Ζελένσκι σε ουκρανικά ΜΜΕ, σε μια ενημέρωση στη Νέα Υόρκη, που προβλήθηκε στην Ουκρανία.

«Απλά πίστευα ότι θα έδιναν στη δημοσιότητα το δικό τους μέρος».