(Ενημέρωση 17:20) Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως σε επτά με οκτώ ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

«Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι, πως όποτε κάποιος από τους εμπλεκόμενους με τις συζητήσεις για το Brexit θέτει κάποιο χρονικό όριο, αυτό ποτέ δεν επιτυγχάνεται.

(Μεσημεριανή εξέλιξη) «Κόλλησαν» οι συνομιλίες για το διαζύγιο

Η διαφωνία αφορά μία μελλοντική εμπορική συμφωνία και την απορριπτική θέση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας για τις τελωνειακές ρυθμίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν προσωρινά μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα.

Υπάρχουν ακόμη θέματα προς επίλυσιν, ειδικά ως προς το θέμα του μηχανισμού έγκρισης εκ μέρους της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και ορισμένα τελωνειακά θέματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ αφού συνομίλησε σήμερα με τον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

«Υπάρχει ένας δρόμος για πιθανή συμφωνία, αλλά επίσης μένουν πολλά θέματα προς επίλυσιν, ιδιαίτερα ως προς τον μηχανισμό έγκρισης (της Βόρειας Ιρλανδίας) και επίσης ορισμένα θέματα τελωνείων και ΦΠΑ», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός.

Εάν αυτά δεν επιλυθούν σήμερα, «υπάρχει χρόνος. Η 31η Οκτωβρίου απέχει λίγες εβδομάδες και υπάρχει η δυνατότητα μίας ακόμη συνόδου κορυφής πριν από αυτήν, εάν την χρειασθούμε...», πρόσθεσε.

(Το πρωινό άρθρο) ΕΕ και Βρετανία δίνουν σήμερα συνέχεια στις χθεσινές «εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις

Οι συνομιλίες για το Brexit θα ξαναρχίσουν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες μετά τις "εποικοδομητικές" διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε σήμερα Βρετανός εκπρόσωπος.

"Οι ομάδες εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο. Οι ομάδες θα ξανασυναντηθούν σήμερα το πρωί", πρόσθεσε.

Υπάρχει μια "αχτίδα ελπίδας" ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

"Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας, από αυτά που ακούω από τους διαπραγματευτές", δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοσταθμό Europe 1, προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η "κόκκινη γραμμή" για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Συνομιλίες της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής της ΕΕ συνεχίστηκαν και μετά τα μεσάνυχτα ως σήμερα, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν το Λονδίνο θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια αναβολή της αποχώρησής του από την ΕΕ.

Το θετικό κλίμα έφερε εχθές τη στερλίνα σε υψηλό 5μήνου, ωστόσο σήμερα καταγράφει μικρή πτώση.  Στις 10:35 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα σημείωσε πτώση 0,7% στο 1,2702 δολάριο αφού χθες ενισχύθηκε κατά 1,5% στο υψηλό πέντε μηνών του 1,28. Έναντι του ευρώ, η λίρα υποχώρησε σχεδόν κατά 0,7% στις 86,88 πένες.