Επιταχύνονται οι εξελίξεις στη Βόρεια Συρία, με τις ρωσικές δυνάμεις να διασχίζουν τον Ευφράτη και να βρίσκονται πλέον έξω από το Κομπάνι  και ο συριακός στρατός μπήκε σε Κομπάνι και Ράκα. Τι λέει για Κούρδους και Ρωσία ο Τραμπ, τι επιδιώκει στην Άγκυρα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Πομπέο και τι ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λε Ντριάν  στο Ιράκ και η Ελβετική...ευαισθησία.

Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρειο Συρία και έφθασαν στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) , μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τμήματα του συριακού στρατού μπήκαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Βρετανία.

Αξιωματούχος των SDF που ρωτήθηκε για την είδηση δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες για μια τέτοια ρωσική προέλαση.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μετά την συμφωνία που σύναψαν οι κουρδικές δυνάμεις με την συριακή κυβέρνηση αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τον στρατό τους από το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

Ντόναλντ Τραμπ: Οι Κούρδοι "δεν είναι άγγελοι", είναι "καλό" η Ρωσία να βοηθήσει τη Δαμασκό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι οι Κούρδοι, εναντίον των οποίων η Άγκυρα εξαπέλυσε επίθεση στη βόρεια Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, "δεν είναι άγγελοι".

"Οι Κούρδοι προστατεύονται πολύ καλά", δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος κατηγορείται στις ΗΠΑ όπως και από τους ξένους συμμάχους του ότι "εγκατέλειψε" τους Κούρδους. "Εξάλλου, (οι Κούρδοι) δεν είναι άγγελοι", πρόσθεσε την ώρα που ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία για να συναντήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την κρίση στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή κατά των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι είναι "καλό" η Ρωσία να βοηθήσει τη Δαμασκό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία παρά να γίνονται μάχες στην περιοχή και ότι εξαρτάται από τις χώρες εκεί να βρουν μια λύση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Συρία, ενώ δήλωσε πεπεισμένος για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.

Πομπέο: Σκοπός της συνάντησης με τον Ερντογάν είναι η κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα πως ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχουν σκοπό η Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις της στη Συρία όταν η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πομπέο, σε συνέντευξη στο Fox News Business Network, είπε πως σκοπός της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ είναι η εξεύρεση μιας λύσης στην κατάσταση στη Συρία, και όχι η ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

«Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν», δήλωσε ο Πομπέο στο τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό που ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν άμεσες, «πρόσωπο με πρόσωπο» συνομιλίες.

«[Ο Ερντογάν] πρέπει να σταματήσει την επιδρομή μέσα στη Συρία», είπε ο Πομπέο. «Πρέπει [οι Τούρκοι] να αποσυρθούν. Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός από όπου θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να το διορθώνουμε όλο αυτό πάλι».

Απαντώντας σε ερώτηση αν αποδίδει προσωπικά στον Ερντογάν την ευθύνη για την κατάσταση στη Συρία, ο Πομπέο είπε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση».

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ προγραμματίζεται να αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Ελβετία μετριάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Συρία εξαιτίας της τουρκικής επέμβασης

Η Ελβετία αποφάσισε να μετριάσει από τα μέσα Νοεμβρίου το καθεστώς των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί την Συρία λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί την χώρα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, που είναι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο καταδικάζει την επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, την οποία αξιολογεί σαν παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και κατά συνέπεια και του διεθνούς Δικαίου» και απευθύνει έκκληση να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και μέσω των συνομιλιών να συμβάλλουμε; στην άμεση στρατιωτική αποκλιμάκωση και στην αναζήτηση πολιτικής διευθέτησης της διένεξης».

Εκφράζοντας την ανησυχία του για τις «ανθρωπιστικές συνέπειες από τις μάχες, η Βέρνη αποφάσισε ν α προσαρμόσει το καθεστώς των κυρώσεων που έχουν επιβληθείς την Συρία, επισημαίνοντας ότι «ο κύριος στόχος της απόφασης συνίσταται στο να δοθεί αποκλειστικά η δυνατότητα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που χρηματοδοτούνται από την Ελβετία, καθώς και στις ελβετικές προξενικές αρχές, να έχουν σχέσεις συνεργασίας με τις δομές που έχουν υποστεί κυρώσεις εάν αυτό είναι αναγκαίο για να εκπληρώσουν την αποστολή τους στην Συρία».

Γαλλία: Ο ΥΠΕΞ Ζαν- Ιβ Λεντριάν αναχωρεί απόψε για το Ιράκ για συζητήσεις για το Ισλαμικό Κράτος

O Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα αναχωρήσει σήμερα το βράδυ για το Ιράκ για να συζητήσει για την κατάσταση που επικρατεί στη βορειοανατολική Συρία και για τις επιπτώσεις που έχει η τουρκική στρατιωτική εισβολή στην μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Σε ομιλία του στη Γερουσία, ο Γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Λεντριάν θα συζητήσει με Ιρακινούς και Κούρδους αξιωματούχους προσπάθειες για τη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου μέσω του οποίου οι τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία θα μπορέσουν να δικαστούν στο Ιράκ.