Το παγκόσμιο ενδιαφέρον βρίσκεται στην αυριανή συνεδρίαση του βρετανικού Κοινοβουλίου, όπου θα αποφασιστεί η έγκριση ή όχι της νέας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit. Πολλοί αναλυτές βλέπουν πως θα υπάρξει «πράσινο» φως, ωστόσο η αντιπολίτευση έχει διαφορετική γνώμη.

Η Goldman Sachs αυξάνει στο 65% τις πιθανότητες για συντεταγμένο Brexit ύστερα από τη συμφωνία με την ΕΕ

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την πιθανότητα ενός συντεταγμένου Brexit στο 65% από το 60% αφού η Βρετανία πέτυχε μια νέα συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ, η οποία όμως χρειάζεται την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά τις πιθανότητες «μη συμφωνίας» στο 10% από το 15% και άφησε αμετάβλητες στο 25% τις πιθανότητες να μην επισυμβεί το Brexit, όπως ανακοίνωσε, προσθέτοντας ότι διατηρεί το βασικό της σενάριο ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ με μια συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Το DUP θα ασκήσει πιέσεις και σε άλλους βουλευτές να καταψηφίσουν την συμφωνία

Η καταψήφιση της συμφωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στην κυβέρνηση και ως εκ τούτου το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο τον υποστηρίζει στο βρετανικό κοινοβούλιο, θα ασκήσει πιέσεις και σε άλλους βουλευτές να μην την ψηφίσουν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του DUP που είναι αρμόδιος για το Brexit.

Ο βουλευτής του DUP Σάμι Γουίλσον υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό του BBC ότι οι 10 βουλευτές του κόμματός του θα καταψηφίσουν την συμφωνία στην έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει αύριο Σάββατο στο βρετανικό κοινοβούλιο.

"Εμείς θα ενθαρρύνουμε (κι άλλους βουλευτές να ψηφίσουν κατά) επειδή πιστεύουμε ότι έχει αντίκτυπο στην ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι θα δώσει νέα σπίθα στα εθνικιστικά αισθήματα στην Σκοτία και ότι θα είναι επιζήμια για την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας", σημείωσε.

"Η καταψήφισή της αύριο δεν είναι το τέλος του παιγνιδιού, στην πραγματικότητα ίσως να δημιουργεί ευκαιρίες για την κυβέρνηση, οι οποίες δεν υπάρχουν προς το παρόν, έπειτα από βουλευτικές εκλογές", υπογράμμισε.

Εργατικοί: Αμφίρροπη θα είναι η ψηφοφορία και μάλλον θα καταψηφιστεί η συμφωνία

"Αρκετά αμφίρροπη" θα είναι η αυριανή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και μάλλον η συμφωνία του πρωθυπουργού για το Brexit δεν θα υιοθετηθεί, δήλωσε παράλληλα ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και εκπρόσωπός του για τα οικονομικά ζητήματα Τζον Μακντόνελ.

"Δεν πιστεύω ότι θα περάσει, πιστεύω ότι θα ηττηθεί, αλλά (...) με μικρή διαφορά", δήλωσε ο Μακντόνελ στο Sky News.

Υποχωρεί η στερλίνα

Η στερλίνα κατέγραψε σήμερα πτώση καθώς η ανακούφιση για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit αντικαταστάθηκε από τις αμφιβολίες κατά πόσο η προτεινόμενη διευθέτηση θα περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο στην αυριανή ψηφοφορία.

Η λίρα διατηρήθηκε στο υψηλό πενταμήνου του 1,2874 δολαρίου, από το χθεσινό υψηλό του 1,2988 δολαρίου. Έναντι του ευρώ κατέγραψε οριακές διακυμάνσεις στις 86,28 πένες.

Η είδηση της συμφωνίας για το Brexit οδήγησε χθες τη λίρα σε άλμα. Ωστόσο απώλεσε τα κέρδη της ενόψει της νέας πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον: να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία ενώ δεν έχει πλειοψηφία στο σώμα.