Οι μπίζνες ενώνουν την Ευρασία, από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό! Με αυτό το κεντρικό σύνθημα έγινε στη Βερόνα της Ιταλίας, για δωδέκατη φορά, το Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ, που ο έχων την ιδέα Ιταλός τραπεζίτης, Αντόνιο Φάλικο*, ξεκίνησε και προωθεί με αργά αλλά σταθερά βήματα. Η συμμετοχή της Ελλάδας αυτά τα χρόνια; Από μηδαμινή έως μηδενική...

Ειδικού Συνεργάτη

Και όμως, ο διορατικός καθηγητής Φάλικο, που εκπροσωπεί τη μεγάλη ιταλική τράπεζα INTESA, πάντα καλεί εκπροσώπους από τη χώρα μας, άλλωστε ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίζει ότι οι σύγχρονοι Ιταλοί λένε ότι είναι παιδιά των αρχαίων Ρωμαίων και...εγγόνια των αρχαίων Ελλήνων!

Στο φόρουμ ακούστηκαν πράγματα πολύ ενδιαφέροντα και για το ελληνικό κοινό. Π.χ. ότι η Ιταλία έχει με μια μόνο περιοχή της Ρωσίας, το Νίζνι Νόβγκοροντ, εμπορικές ανταλλαγές ύψους 175 εκ. ευρώ! Το τονίζουμε αυτό, γιατί στην Ελλάδα προτάθηκε να συνεργαστεί με την περιοχή αυτή στο Βόλγα ποταμό, έγιναν επισκέψεις και μπήκαν υπογραφές σε μνημόνια προθέσεων, συζητήθηκαν συγκεκριμένα πρότζεκτς ακόμα και για επισκευές πλοίων, αλλά...μια οι κυρώσεις, μια τα ήξεις-αφίξεις κυβερνητικών παραγόντων, μείναμε μόνο στις...προθέσεις!

Και να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που το καλοκαίρι του 2017, υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, τον αντίστοιχο Οργανισμό της Ε.Ε. Μόνο που μετά την υπογραφή, οι Βρυξέλλες «έτριξαν» τα δόντια στην Αθήνα, γιατί «τολμά» να προωθεί τέτοιου είδους συνεργασίες έξω από την Ε.Ε.

Παρατηρούμε, λοιπόν, το φαινόμενο οι δραστήριοι Ιταλοί με μεράκι να ανοίγονται στον ευρωασιατικό χώρο και μεις να ακολουθούμε την επίσημη γραμμή της Ευρώπης, που αναζητά κόκκινα ρωσικά φαντάσματα κάτω από το κρεββάτι της, λες και βρισκόμαστε στα χρόνια του ψυχρού πολέμου! Τι σχέση μπορεί να έχει η Ελλάδα με τα νέα τείχη που επιχειρούν να υψώσουν ξανά οι πιο αντιδραστικοί κύκλοι της Ευρώπης;

Φέτος, μέσα στο κλίμα αναγκαστικών αλλαγών που γίνονται στο μέτωπο αντιπαραθέσεων και εμπορικών συγκρούσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, και στο φόρουμ της Βερόνας παρατηρούνται διαφοροποιήσεις.

Ο Πορτογάλος συγγραφέας και διδάκτωρ οικονομικών σπουδών, Μπρούνο Μασάες, διερωτάται πως είναι δυνατό η επίσημη Ευρώπη να εθελοτυφλεί στο γεγονός ότι το εμπόριο Ευρώπης-Ασίας έφτασε να είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που γίνεται μέσω του Ατλαντικού και η ίδια να συνεχίζει να αντιμάχεται τη Ρωσία;

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Οικονομική συνεργασία, Στέφανο Μανσερβίζι εκτιμά ότι ο ευρασιατικός χώρος «μπορεί να μας δώσει δυνατότητες να δημιουργήσουμε...» και μια στενή συνεργασία της Ευρώπης με τη Ρωσία θα πρέπει να σταθεί ως...αντίβαρο για τη κινεζική επιχειρηματική...χιονοστιβάδα!

Εντυπωσιάζει και ο Αυστριακός κόμης, Άλφρεντ Λίχτενσταϊν, ο οποίος δηλώνει αντίθετος με την αμερικανική βιομηχανία «πλύσης εγκεφάλων», του Χόλιγουντ όπως το αποκάλεσε, γεγονός που θα πρέπει να συνενώσει Ρωσία, Κίνα, Ινδία κ.α. ώστε να δημιουργηθεί ένα αντίβαρο σε αυτή την επέλαση!

Η υπουργός εξωτερικού εμπορίου της Ευρασιατικής Ένωσης, Βικτώρια Νικήσινα, εξηγεί ότι ήρθε ο καιρός να ξεφύγει η κατάσταση από το πάγωμα των σχέσεων με την Ε.Ε., η οποία πριν 7-8 χρόνια ήταν στη δεύτερη-τρίτη θέση ως οικονομικός εταίρος της ευρασιατικής Ένωσης και έχει κατρακυλήσει ήδη πολύ χαμηλά!

Κάποιο διάστημα στην Αθήνα αναζητούσαν τρόπους ξεπεράσματος των ρωσικών απαντητικών κυρώσεων στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, τότε γινόταν μια πιο βαθιά ανάλυση δεδομένων να περάσουν οι εξαγωγές μέσω της Ευρωασιατικής Ένωσης!

Και αυτή την πόρτα έκλεισαν ερμητικά οι Βρυξέλλες!

Και όμως, αν επισκεφθεί κανείς την Κριμαία, για την οποία το ΥΠΕΞ πρόσφατα κοινοποίησε υπενθύμιση ότι θα πρέπει να διακοπούν οι επαφές και επισκέψεις κάθε είδους και τομέα του Δημοσίου, εκεί λίγα χιλιόμετρα έξω από το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο της Συμφερούπολης, δεν μπορεί να μη διακρίνει το τεράστιο εμπορικό κέντρο με την πανευρωπαϊκή ονομασία, ΜΕΤΡΟ, γερμανικών συμφερόντων!

Τέλος, η Βερόνα προσφέρει βήμα, ώστε εκείνοι στο Βερολίνο και το Παρίσι που έχουν κουραστεί από την εξαετή ρήξη με τη Μόσχα, λόγω της αντιδημοκρατικής ακροβασίας που προσέφεραν στο φιλοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, να βρουν το κουράγιο να...επανέλθουν.

Αυτό αφορά, πάνω από όλους την Ελλάδα, για την οποία ήταν εντελώς αφύσικη κάθε κόντρα με τον ευρωασιατικο κόσμο, όπου τον τόνο δίνει η Ρωσία, με πιθανές επικίνδυνες συνέπειες για τα εθνικά της θέματα. Βήματα συννενόησης υπάρχουν, κανάλια ανοικτού διαλόγου λειτουργούν, το φόρουμ της Βερόνας είναι ένα από αυτά.

* Ο Αντόνιο Φάλικο ηγείται επίσης του Οργανισμού με την επωνυμία: «Γνωρίζουμε την Ευρασία»!

 

Σχετική εικόνα