Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές. O οίκος Moody's έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στη Βρετανία, την ώρα που οδεύει προς τις κάλπες, χωρίς κανείς να μπορεί να πει εάν αυτές θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για το Brexit. Υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι έχει περιοριστεί η ικανότητά της να διαμορφώνει και να εφαρμόζει πολιτική, ενώ έχει αποδυναμωθεί η δέσμευσή της στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο οίκος επιβεβαίωσε την βαθμολογία Aa2. Οι οίκοι S&P και Fitch αξιολογούν το βρετανικό αξιόχρεο σε AA. Πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη βαθμολογία στην επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο και οι δύο έχουν τοποθετήσει την οικονομία σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης.

Εδώ και δύο χρόνια κανένας μεγάλος οίκος δεν έχει υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας. Ωστόσο έχουν επανειλημμένα χτυπήσει καμπανάκι για τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας γύρω από το πότε και πώς ακριβώς θα έρθει το Brexit. Στην αξιολόγηση του Moody's και ειδικά στην υποβάθμιση των προοπτικών σημαντικότατο ρόλο φαίνεται να διαδραματίζουν και οι προεκλογικές εξαγγελίες τόσο των Τόρις όσο και των Εργατικών.

Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα ανέβει στην εξουσία, θα έχουμε σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών. Οικονομολόγοι εκφράζουν σοβαρά ερωτήματα για τη δυνατότητα του Τζόνσον να υλοποιήσει τις υποσχέσεις αύξησης των δαπανών, ταυτόχρονα με εκεινες για μείωση των φόρων. Στην περίπτωση του Κόρμπιν είναι το πρόγραμμα επανεθνικοποιήσεων εκείνο που προκαλεί την οξύτερη κριτική.