Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να έχει προτείνει εμπορική συμφωνία, 100 δισ. δολαρίων, στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, υπό την προϋπόθεση η Άγκυρα να χρησιμοποιήσει με συγκεκριμένο τρόπο τους S-400. Το θέμα θα συζητηθεί σε λίγο μεταξύ των δύο ηγετών στο Λευκό Οίκο.

Εμπορικό deal, αξίας 100 δισ. δολαρίων, φέρεται να έχει προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια σύσφιγξης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα διέρχονται σοβαρής κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να υπέβαλε τη σχετική πρόταση την προηγούμενη εβδομάδα, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Εκτός της εξασφάλισης του εγγυημένου εμπορικού deal, ο Τραμπ φέρεται να πρότεινε και τη δημιουργία ενός πλαισίου για την αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Βέβαια, η αμερικανική προσφορά, σύμφωνα με ανώνυμη κυβερνητική πηγή, ισχύει υπό «συγκεκριμένες συνθήκες»

Μία εξ αυτών των συνθηκών, είναι η ανάγκη της Τουρκίας να ευθυγραμμιστεί με την αμερικανική στάση απέναντι στο ζήτημα των S-400, προκειμένου να υπάρξει «ικανοποίηση» στον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει μια νέα «κόκκινη γραμμή» σχετικά με τους S-400, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί να μην καταστούν λειτουργικοί με τρόπο, ο οποίος «θα επιτρέπει την πρόσβαση σε πληροφορίες για τα αμερικανικά μαχητικά F-35».

«Η επίτευξη οποιασδήποτε διμερούς εμπορικής συμφωνίας προϋποθέτει συγκεκριμένη πρόοδο προς την επίλυση σημαντικών ζητημάτων, όπως η αγορά των S-400 από την Τουρκία» δήλωσε μία δεύτερη πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν σε λίγη ώρα κατ’ ιδίαν συνάντηση στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν όλα τα διμερή ζητήματα.

Μόσχα και Άγκυρα υπέγραψαν τη συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Σεπτέμβριο του 2017. Η πρώτη παράδοση των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ενώ η δεύτερη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως ζητήσει από την Άγκυρα να παραιτηθεί από τη συμφωνία και να αποκτήσει τα αμερικανικά συστήματα Patriot. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών F-35.