H αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco- η οποία πιθανότατα θα αναδειχθεί η μεγαλύτερη όλων των εποχών όταν λάβει επίσημη αποτίμηση την επόμενη εβδομάδα- έχει προσελκύσει προσφορές ύψους περίπου 44,3 δισ. δολαρίων. Το ποσό είναι 1,7 φορές υψηλότερο από αυτό που επιθυμεί να αντλήσει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

 

Ωστόσο οι προσφορές προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από Σαουδάραβες επενδυτές και άλλους επενδυτές του Αραβικού Κόλπου, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, που επικαλείται εκπροσώπους των τραπεζών, που έχουν αναλάβει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Αυτό αποκαλύπτει ότι η υποδοχή από τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές ήταν ψυχρή.

Οι λόγοι που δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι θεώρησαν υπερβολικό τον στόχο της αποτίμησης στα 1,6 με 1,7 τρισ. δολάρια που έθεσε το βασίλειο των Σαούντ. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο πήχυς έπεσε σε σχέση με τα αρχικά σχέδια για αποτίμηση 2 τρισ. δολαρίων. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε την διστακτικότητα αρκετών επενδυτών να ποντάρουν σε έναν κολοσσό των ορυκτών καυσίμων, αλλά και το πλήγμα στην εικόνα της Σαουδικής Αραβίας μετά την δολοφονία Κασόγκι.

Η εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο έχει κεντρικό ρόλο στο ευρύτερο σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, με μικρότερη εξάρτηση από τα πετρελαϊκά έσοδα, αλλά και με άνοιγμα στους ξένους επενδυτές.