(Ενημέρωση 17:30) Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβάλλεται σήμερα ως ο ισχυρός άνδρας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θρίαμβό του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, ο οποίος του επιτρέπει να τιμήσει την υπόσχεσή του για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.

Τα οριστικά αποτελέσματα

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία 365 εδρών εκ των συνολικά 650 στην κάτω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, ήτοι 48 έδρες επιπλέον σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του 2017, καταγράφοντας μια ιστορική νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα.

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί έχασαν 59 έδρες, εξασφαλίζοντας 203 έδρες.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) εξέλεξε 48 βουλευτές, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 67,3%.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων που απαριθμεί 650 έδρες, ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει 326 έδρες για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ακολουθούν αναλυτικά τα αποτελέσματα με τους αριθμούς στις παρενθέσεις να αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη στον αριθμό των εδρών, σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2017:

 Συντηρητικοί 365 έδρες (+48)

Εργατικό Κόμμα 203 (-59)

Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας SNP 48 (+13)

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11 (-1)

Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα DUP 8 (-2)

Σιν Φέιν 7 (0)

Plaid Cymru 4 (0)

Πράσινοι 1 (0)

Εργατικό και Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 2 (+2)

Κόμμα Συμμαχίας 1 (+1)

 

Τζόνσον: Θα αποχωρήσουμε από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς "εάν" και "αλλά"

Με τα στοιχεία από όλες τις πλευρές να τον αναδεικνύουν ως θριαμβευτή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε πως πράγματι, η κυβέρνηση των Συντηρητικών φαίνεται πως εξασφάλισε νέα, ισχυρή εντολή. «Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι (...) η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», είπε ο Τζόνσον, αφού ενημερώθηκε πως κέρδισε -όπως αναμενόταν από τους περισσότερους- τη βουλευτική έδρα που διεκδικούσε στο Όξμπριτζ.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα βάζει τέλος στην απειλή για δεύτερο δημοψήφισμα» και ότι «με αυτή την εντολή θα μπορέσουμε επιτέλους να υλοποιήσουμε το Brexit». «Θα αποχωρήσουμε από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς "εάν" και "αλλά"», σημείωσε. 

«Τελειώνει» ο Κόρμπιν

Ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αφού παραδέχθηκε πως ήταν μια «πολύ απογοητευτική νύκτα».

«Είναι προφανώς μια πολύ απογητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε», δήλωσε ο Κόρμπιν αφού κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο.

«Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του.

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θέλει η Νίκολα Στέρτζον

Πρέπει να επιτραπεί στη Σκωτία να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για την θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη συντριπτική νίκη του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στις εκλογές, τόνισε σήμερα η αρχηγός του Νίκολα Στέρτζον.

Με βάση το έξιτ πολ το SNP οδεύει να κερδίσει τις 55 από τις 59 έδρες της Σκοτίας.

«Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκωτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του», σημείωσε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο Sky News.

«Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκωτία δεν πρέπει να καταλήξει με μια κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της», συνέχισε η Στέρτζον.

«Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά λέω εμφατικά ότι δεν έχει εντολή να πάρει το Σκωτία και να τη βγάλει από την ΕΕ. Η Σκοτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον», επέμεινε.

Ο βρετανικός Τύπος για τα αποτελέσματα των εκλογών

«Η αυγή της Βρετανίας του Μπόρις» ή «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης»; Οι τίτλοι των πρώτων θεμάτων των βρετανικών εφημερίδων στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις έχουν τόνο είτε πανηγυρικό είτε «στεγνό», ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση.

«Ο Τζόνσον οδεύει προς σαρωτική νίκη στις εκλογές», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της εφημερίδας The Times, με υπότιτλο «ο Κόρμπιν παραδέχεται την ήττα καθώς ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την “ ισχυρή εντολή για την ολοκλήρωση του Brexit”».

Παρόμοιο τίτλο, «Ο Μπόρις Τζόνσον οδεύει προς συντριπτική εκλογική νίκη στο ΗΒ», επέλεξε η σύνταξη της οικονομικής εφημερίδας Financial Times, με υπότιτλο «Οι Συντηρητικοί καταγράφουν μεγάλα κέρδη σαρώνοντας παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών».

«Η ιστορική βραδιά του Μπόρις, οι Τόρις γιορτάζουν μια σαρωτική νίκη», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της εφημερίδας The Telegraph.

«Ο θριαμβευτής Μπόρις χαιρετίζει τη σαρωτική νίκη που του δίνει “ τη δύναμη να ολοκληρώσει το Brexit” καθώς ο συντετριμμένος Κόρμπιν παραιτείται», είναι ο τίτλος της ταμπλόιντ εφημερίδας The Sun.

«Η αυγή της Βρετανίας του Μπόρις», είναι ο τίτλος της ταμπλόιντ εφημερίδας Daily Mail, με υπότιτλο «“ Τώρα θα ολοκληρώσουμε το Μπρέξιτ”: Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρετίζει την τεράστια νίκη των Τόρις καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν πως οδεύει να εξασφαλίσει πλειοψηφία εβδομήντα τεσσάρων εδρών - καθώς ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοινώνει πως αποχωρεί μετά το χειρότερο αποτέλεσμα για τους Εργατικούς από το 1935».

«Οι Τόρις εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των εδρών καθώς ο Κόρμπιν δηλώνει ότι δεν θα ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές» είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Guardian.

«Ο Κόρμπιν οδεύει προς την αποχώρηση καθώς η σαρωτική νίκη των Τόρις του Μπόρις Τζόνσον επιβεβαιώνεται και η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σουίνσον χάνει την έδρα της» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της εφημερίδας The Independent.

«Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης καθώς οι Τόρις του Μπόρις Τζόνσον κερδίζουν επίσημα την πλειοψηφία ενώ ο σκυθρωπός Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνει ότι θα παραιτηθεί - αλλά όχι ακόμη», είναι ο τίτλος της ταμπλόιντ Daily Mirror.