Το Κίεβο και η Μόσχα ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν χθες την νύκτα, έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, συμβόλαιο για την διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αίροντας τις ανησυχίες για μία νέα κρίση εν μέσω του χειμώνα.

 

«Η Ουκρανία υπέγραψε συμβόλαιο διέλευσης για πέντε χρόνια», ανακοίνωσε στο Facebook ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η Ευρώπη γνωρίζει ότι δεν θα την αφήσουμε ακάλυπτη», έγραψε.

«Καταλήξαμε στις τελικές συμφωνίες έπειτα από πέντε ημέρες αδιάκοπων διαπραγματεύσεων στην Βιένη. Υπεγράφη ολόκληρη σειρά εγγράφων», επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Αυτές οι συμφωνίες θα επιτρέψουν να συνεχισθεί η διέλευση του αερίου μετά την 31η Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει το ισχύον συμβόλαιο, διευκρίνισε ο Μίλερ.

Είχε προηγηθεί η υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας στις 20 Δεκεμβρίου από τις δύο πλευρές έπειτα από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παρά την επί της αρχής συμφωνία, οι συνομιλίες για την ολοκλήρωσή της διεξήχθησαν σε συνθήκες έντασης δημιουργώντας ανησυχία για αποτυχία την τελευταία στιγμή, πράγμα που θα διατάρασσε τις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

Οι Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισαν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας σήμερα την «σημασία» της συμφωνίας αυτής και τον «εποικοδομητικό χαρακτήρα των συνομιλιών, τα αποτελέσματα των οποίων δημιουργούν ευνοϊκή ατμόσφαιρα για την επίλυση άλλων προβλημάτων», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της «ευτυχής» για την «επιτυχή αυτή κατάληξη» που αποτελεί «σημαντική ένδειξη».