Σύσφιγξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στην Αβάνα έχει προκαλέσει με την πολιτική του ο Ντόναλντ Τραμπ και ειδικότερα με την απόφασή του να επαναφέρει το εμπάργκο κατά της Κούβας.

Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι δύο χώρες συνεργάζονται στους τομείς της ενέργειας, της μεταλλουργίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των σιδηροδρόμων και της αεροπορίας, σε βαθμό που θυμίζει τις στενές σχέσεις της σοβιετικής εποχής. Η Μόσχα παρέχει στην Αβάνα φτηνά δάνεια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, δίνει στις κουβανικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να κλείσουν συμβόλαια με ρωσικές για να αναβαθμίσουν τα απηρχαιωμένα χαλυβουργεία της Κούβας και για να αγοράσουν ρωσικά φορτηγά, αυτοκίνητα, λεωφορεία και αεροσκάφη.

Δύο από τα μεγαλύτερα σχέδια που προωθεί το Κρεμλίνο είναι αφενός η αναβάθμιση των κουβανικών σιδηροδρόμων, αξίας 2 δισ. δολαρίων, και η ανέγερση μονάδας παραγωγής ενέργειας αξίας 1 δισ. δολαρίων. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosneft προμηθεύει την Κούβα με καύσιμα από το 2017 και παράλληλα στέλνει υπαλλήλους του στο νησί της Καραϊβικής για διακοπές και για ιατρικές εξετάσεις. Σημειωτέον ότι τους πρώτους δέκα μήνες του περασμένου έτους επισκέφτηκαν την Κούβα 125.000 Ρώσοι τουρίστες, αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση 20% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Στη διάρκεια του 2018, άλλωστε, αυξήθηκε το διμερές εμπόριο κατά 34%, αν και αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εξαγωγές ρωσικών προϊόντων στη χώρα της Καραϊβικής.

Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"