Συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Άσαντ, είχε σήμερα στη Δαμασκό ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη Συρία από το 2017, όταν βρέθηκε στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, στην επαρχία της Λαττάκειας.

 

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατευθύνθηκε από το αεροδρόμιο στο κέντρο διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, περνώντας από τους δρόμους της Δαμασκού» επισήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου.

«Στο κέντρο διοίκησης τον Πούτιν υποδέχθηκε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «οι ηγέτες των δύο χωρών άκουσαν τις εισηγήσεις των στρατιωτικών για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες περιοχές της χώρας».

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών, ο Σύρος πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Ρωσία και τους Ρώσους στρατιωτικούς, για τη βοήθειά τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία.

«Ο Άσαντ εξέφρασε τις θερμές ευχές του στον Πούτιν και τον ρωσικό λαό για την εορτή των Χριστουγέννων» δήλωσε ο Πεσκόφ, που έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της παραμονής του προέδρου Πούτιν στη Συρία έχει προγραμματισθεί σειρά επισκέψεων σε στρατιωτικές μονάδες.

«Κατά τις συνομιλίες με τον Άσαντ, ο Πούτιν επεσήμανε ότι τώρα μπορούμε με βεβαιότητα να διαπιστώσουμε ότι έχουμε διανύσει μια τεράστια απόσταση στον δρόμο προς την ανασύσταση του συριακού κράτους και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου.

«Ο Πούτιν παρατήρησε επίσης ότι στους δρόμους της Δαμασκού μπορεί να δει κανείς διά γυμνού οφθαλμού ενδείξεις της ζωής που αποκαθίσταται» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία ανέπτυξε το 2015 στη Συρία τις αεροπορικές δυνάμεις της, οι οποίες στράφηκαν εναντίον των ανταρτών που επιδίωκαν την ανατροπή του Μπασάρ Άσαντ.