Ως θετικά αξιολογήθηκαν από τον Λευκό Οίκο τα αποτελέσματα της συνάντησης Τραμπ-Μητσοτάκη.

Ανταπόκριση του συνεργάτη μας στις ΗΠΑ, Γρηγόρη Τάτση

Σε ενημέρωση ανώτερου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους του Τύπου η συνάντηση αυτή αποτέλεσε αξιοσημείωτη στιγμή (highlight) για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο κυβερνητικός παράγων των ΗΠΑ επικέντρωσε σε τρία βασικά σημεία τις Αμερικανοελληνικές επαφές. Πρώτα στις επενδύσεις, στη δεύτερη  θέση  αναδείχθηκε ο ρόλος  της χώρας  ως ενεργειακού κόμβου ενώ τρίτο σημείο αποτέλεσε η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους συνομιλητές του, προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις επενδύσεις. Υπογραμμίστηκε ακόμη ότι είναι αφοσιωμένος στις μεταρρυθμίσεις" και "εστιάζει στην ανάπτυξη της χώρας".

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε να πάρει καθαρή καταδικαστική θέση για την  τουρκική προκλητικότητα, αλλά έξαπτε  την στάση της Ελλάδας να αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά μέσω της διπλωματικής οδού.

Ωστόσο χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα "πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή", τονίζοντας ότι έχει υψηλή στρατιωτική ικανότητα και ότι προσφέρει σημαντική διπλωματική συνδρομή.

Όσον αφορά στο προσφυγικό πρόβλημα ο Αμερικανός εκπρόσωπος  έκανε λόγο για ένα "κοινό πρόβλημα των συμμάχων των ΗΠΑ στη Νότια Ευρώπη" και αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια τόσο στην στάση της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας, συμπληρώνοντας πως "και οι δυο χώρες  προσπαθούν να το ελέγξουν.