Διπλωματικό «μπρα-ντε-φερ» βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ιράν και Ηνωμένου Βασιλείου, με τις σχέσεις των δύο χωρών να διέρχονται ενός νέου κύματος κρίσης και αμοιβαίας καχυποψίας.

 

Η αφορμή δόθηκε με τη κράτηση για «ορισμένες ώρες» του Βρετανού πρέσβη στην Τεχεράνη, Ρομπ Μακέρ, ο οποίος - σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές - συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση, η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της παραδοχής των Φρουρών της Επανάστασης για την κατάρριψη του Boeing 737, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 176 αθώων ανθρώπων.

Σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, η κράτηση του Βρετανού διπλωμάτη διήρκησε μόλις 15 λεπτά, καθώς ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος μόλις ταυτοποιήθηκε.

«Δεν υπήρξε κράτηση, αλλά σύλληψη ενός άγνωστου ξένου σε μία παράνομη συγκέντρωση. Όταν η αστυνομία ενημερώθηκε ότι πρόκειται πράγματι για τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου αφέθηκε ελεύθερος» έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα, ο Μακέρ κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, απολογούμενος για τη «μη συμβατική του συμπεριφορά να παραβρεθεί σε παράνομη διαδήλωση το Σάββατο».

Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα, εκατοντάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Λονδίνου, όπως για παράδειγμα «Θάνατος στη Βρετανία».

Από την πλευρά της, η βρετανική πρεσβεία αρνήθηκε ότι ο Μακέρ έδωσε το «παρών» στην επίμαχη διαδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο «Αμίρ Καμπίρ» και στην οποία συμμετείχαν περίπου 700 με 1.000 άτομα.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν συμμετείχαν σε καμία διαδήλωση» έγραψε στο Twitter ο Βρετανός διπλωμάτης, ο οποίος επεσήμανε ότι «η σύλληψη διπλωματών είναι παράνομη σ’ όλες τις χώρες».

Στο ίδιο πλαίσιο, το Λονδίνο έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ η Ουάσιγκτον κάλεσε την Τεχεράνη να απολογηθεί για το περιστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση μεταξύ Ιράν και Δύσης κλιμακώθηκε εκ νέου το Σάββατο, μετά την παραδοχή των Φρουρών της Επανάστασης ότι κατέρριψαν κατά λάθος το μοιραίο Boeing 737, καθώς θεώρησαν ότι επρόκειτο για αμερικανικό πύραυλο.

Η απόκρυψη της αλήθειας από την Τεχεράνη για περίπου τέσσερα 24ωρα, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του Ιράν, με αποτέλεσμα να διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης.