Λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Διάσκεψης του Βερολίνου, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του Τύπου της Λιβύης. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, στην ανακοίνωση θα επισημαίνεται η αναγκαιότητα επίτευξης μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, ενώ θα περιλαμβάνεται και η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Επίσης, θα υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα τερματισμού όλων των συγκρούσεων, απόσυρσης των βαρέων όπλων και διάλυσης των πολιτοφυλακών και των ένοπλων ομάδων.

Σύμφωνα με την εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, το τελικό ανακοινωθέν, θα περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γάσαν Σαλάμε δήλωσε πως η Λιβύη «έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη», σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, παραμονή της διεθνούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο για να επιχειρηθεί να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση.

Οι δύο αντίπαλοι στη λιβυκή σύγκρουση, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ και ο Χαλίφα Χάφταρ, είναι προσκεκλημένοι στο Βερολίνο, όμως ο Σαλάμε «δεν πιστεύει» ότι μπορεί να συνάψουν κάποια συμφωνία στη διάρκεια της διάσκεψης.

Σύμφωνα με τον Σαλάμε, οι αρχηγοί κρατών που θα μετάσχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να υπογραμμίσουν πως στηρίζουν την επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας μέσω μιας διαλιβυκής συνάντησης που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα στη Γενεύη.