Η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμη στρατιώτες στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας πως η Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής αναπτύξει εκεί μόνο στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Τουρκία άρχισε να στέλνει στρατεύματα στην Τρίπολη. Προηγουμένως είχε επίσης δηλώσει πως η Άγκυρα θα αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε από το Βερολίνο όπου συμμετείχε στη διάσκεψη για τη Λιβύη, ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, πως οι προσπάθειες της Τουρκίας στη διάσκεψη αυτή έθεσαν τις βάσεις για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπολέμων.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη αυξάνει τις ελπίδες για ειρήνη.

Η Αθήνα προκάλεσε τον Χαφτάρ για να μας προκαλέσει

Την ενόχλησή του για την επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας βολές κατά του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής στην Τουρκία από το Βερολίνο, ο Ερντογάν έδειξε ξανά την ενόχλησή του, λέγοντας: «Γιατί προσκάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Αθήνα; Το έκανε για να μας προκαλέσει. Ο Μητσοτάκης θέλει να γεφυρώσει το κενό μαζί σου, μου είπε ένας ηγέτης στο Βερολίνο, που δεν θέλω να κατονομάσω. «Τι είδους δουλειά είναι αυτή; Από τη μια θέλει να γεφυρώσει το μεταξύ μας χάσμα κι από την άλλη προσκαλεί τον Χαφτάρ;» του απάντησα. Αυτό δεν είναι ανοησία; «Πείτε του πως αυτό είναι λάθος, να το διορθώσει και μετά θα είναι εύκολο για εμάς να συναντηθούμε. Συγνώμη, αλλά υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα».

«Η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»

Αναφερόμενος στο θέμα των τουρκικών γεωτρήσεων, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα προχωρήσει στην αγορά και τρίτου γεωτρητικού σκάφους, πέρα από τα Γιαβούζ και Μπαρμπαρός, ενώ είπε πως το αέριο που θα εξαχθεί από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, θα μπορεί να διαμοιραστεί ισομερώς σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. «Η νότια Κύπρος δεν έχει συμφωνήσει ακόμα μαζί μας σε αυτό. Δεν κάθονται ποτέ να συζητήσουν μαζί μας. Από τη στιγμή που οι δικές μας ακτές βλέπουν αυτές της Λιβύης, μπορούμε να συνεργαστούμε και αυτό τρελαίνει την Ελλάδα. Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας προσφέρει ξεχωριστές ευκαιρίες. Μιλούν για την υφαλοκρηπίδα γύρω από το νησί της Κρήτης. Δεν υπάρχει, όμως, υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά. Αυτό αφορά μόνο στα χωρικά ύδατα».

Έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Σομαλία

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πως η Σομαλία προσκάλεσε την Τουρκία να εξερευνήσει τις θάλασσές της για πετρέλαιο.

«Υπάρχει μια προσφορά από τη Σομαλία. Λένε: 'Υπάρχει πετρέλαιο στις θάλασσές μας. Διεξάγετε αυτές τις επιχειρήσεις με τη Λιβύη, όμως μπορείτε να τις κάνετε και εδώ'. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV. «Γι' αυτό και θα κάνουμε βήματα στις επιχειρήσεις μας εκεί», πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Η Τουρκία είναι μια σημαντική πηγή βοήθειας για τη Σομαλία μετά τον λιμό του 2011 καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στο Κέρας της Αφρικής για να ανταγωνιστεί αντιπάλους της στον Κόλπο όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τούρκοι μηχανικοί βοηθούν στην κατασκευή δρόμων στη Σομαλία και τούρκοι αξιωματικοί έχουν εκπαιδεύσει σομαλούς στρατιώτες στο πλαίσιο προσπαθειών για την οικοδόμηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.