Έτοιμη να αναλάβει δράση στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ φέρεται πως είναι η Τουρκία, μετά την αποστολή πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Η στρατιωτική επιχείρηση της Συρίας στο Ιντλίμπ - τον τελευταίο μεγάλο θύλακα τρομοκρατών - έχει προκαλέσει νέες προσφυγικές ροές, καθώς τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν συρρεύσει στα συρο-τουρκικά σύνορα.

 

Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε με νόημα ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Η Τουρκία, η οποία ήδη φιλοξενεί περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να απορροφήσει το νέο προσφυγικό κύμα, καλώντας τη Δαμασκό να αναστείλει τη στρατιωτική επιχείρηση. Σε διαφορετική περίπτωση, έχει απειλήσει με άμεση στρατιωτική εμπλοκή.

Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες ημέρες ένα τεράστιο στρατιωτικό κομβόι, αποτελούμενο από τουλάχιστον 300 οχήματα, διέσχισε τα τουρκο-συριακά σύνορα, ενισχύοντας περαιτέρω της στρατιωτικές θέσεις της Τουρκίας στο Ιντλίμπ.

«Υπάρχει σημαντική στρατιωτική ενίσχυση, η οποία εστάλη στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ τις τελευταίες εβδομάδες» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος πάντως, αρνήθηκε να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Συρία.

«Οι θέσεις μας είναι πλήρως ενισχυμένες. Το μέτωπο του Ιντλίμπ έχει ενδυναμώσει» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει αναφέρει ότι τουλάχιστον 1.240 τουρκικά στρατιωτικά οχήματα, με 5.000 στρατιώτες, έχουν εισέλθει στην επαρχία του Ιντλίμπ τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κατάσταση στην περιοχή, πάντως, κινδυνεύει να βάλει «φωτιά» στην εύθραυστη ισορροπία μεταξύ της Τουρκίας, η οποία στηρίζει δυνάμεις της αντιπολίτευσης που αντιμάχονται τον πρόεδρο Άσαντ, και της Ρωσίας - στενής συμμάχου της Δαμασκού.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιντλίμπ, έπειτα από επίθεση συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία ζήτησε τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ώστε ο Μπασάρ αλ Άσαντ να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα από την περιοχή.

«Το συριακό καθεστώς, με τη ρωσική υποστήριξη, έχει παραβιάσει τις συμφωνίες» κατήγγειλε χαρακτηριστικά, ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Πάντως, παρά τις διαφορές για το Ιντλίμπ, ο ίδιος χαρακτήρισε «θετική» τη συνεργασία με τη Μόσχα, ενώ προανήγγειλε νέο γύρο επαφών την προσεχή εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συριακός κυβερνητικός στρατός, ο οποίος προελαύνει από τον περασμένο Οκτώβριο, έχει ανακαταλάβει μία περιοχή, έκτασης άνω των 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων, «απελευθερώνοντας» μια σειρά πόλεων και χωριών, τα οποία μέχρι πρότινος ελέγχονταν από εξτρεμιστικές και τζιχαντιστικές οργανώσεις.