Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν αργότερα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία για να συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, η οποία έχει δημιουργήσει ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών θα γίνει σήμερα το απόγευμα, σχολιάζοντας την δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι προτίθεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρος Πούτιν στις 18.00 το απόγευμα ( 17.00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, δήλωσε ότι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα το απόγευμα και ότι, βάσει της συνομιλίας αυτής, θα καθορίσει τη στάση του σχετικά με την σύγκρουση στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Κρεμλίνο: «παρανοϊκές» οι κατηγορίες περί ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές

Το Κρεμλίνο αναμένει ότι καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, θα υπάρξει αυξανόμενος αριθμός δημοσιευμάτων περί υποτιθέμενων αποπειρών της Ρωσίας να παρέμβει στην ψηφοφορία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας άρθρο της εφημερίδας New York Times στο οποίο υποστηρίζεται ότι η Μόσχα «αναμιγνύεται στην προεκλογική εκστρατεία του 2020 προσπαθώντας να επανεκλεγεί ο πρόεδρος Τραμπ».

«Πρόκειται για άλλο ένα σε μια σειρά παρανοϊκών δημοσιευμάτων και με λύπη μας λέμε πως ο αριθμός τους θα αυξάνεται καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές. Βεβαίως δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια», υπογράμμισε. 

Σύμφωνα με τους New York Times, «αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών προειδοποίησαν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων» για φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές στη διάρκεια μιας διαβαθμισμένης ενημέρωσης, η οποία «θύμωσε τον κ. Τραμπ, ο οποίος παραπονέθηκε πως οι Δημοκρατικοί θα τη χρησιμοποιήσουν εναντίον του».

«Την επομένη της ενημέρωσης των βουλευτών, που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος επέπληξε τον Τζόζεφ Μαγκουάιρ, τον απερχόμενο ασκούντα χρέη διευθυντή των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών, επειδή επέτρεψε να λάβει χώρα η ενημέρωση αυτή, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τι διημείφθη», επισήμανε η εφημερίδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος αργότερα «ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά τον κ. Μαγκουάιρ με τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία και διαπρύσιο υποστηρικτή του Τραμπ».

Ο Τζο Μαγκουάιρ ήταν φαβορί για να γίνει μόνιμος διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, όμως, σύμφωνα με την Washington Post, ο Τραμπ στράφηκε εναντίον του όταν ενημερώθηκε γι' αυτή τη διαβαθμισμένη ενημέρωση.