Σε νέα προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας προέβη η Τουρκία, με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει πως η 19η Μαΐου «όταν έγινε το πρώτο βήμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Πολέμου μας είναι μια ευλογημένη ημέρα όχι μόνον για το Έθνος μας, αλλά για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν κατά του ιμπερεαλισμού».

Χαρακτηρίζει, δε, της δηλώσεις που έγιναν χθες από τη Βουλή και τις Ελληνικές Αρχές «αβάσισμες και παράλογες» λέγοντας πως «ούτε μπορούν να συμφιλιωθούν με τα ιστορικά γεγονότα ούτε με τις αξίες του 21ου αιώνα».

Κάνει αναφορές σε ελληνικές «θηριωδίες», λέει πως η Ελλάδα «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της», επικαλείται ορισμένα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και την πρόταση του Ελευθέριου Βενιζέλου για απονομή Νόμπελ Ειρήνης στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, και καταλήγει πως «για την Ελλάδα, η οποία επιμένει να παραμένει αδιάφορη στις εκκλήσεις μας να επιλύσουμε τα διμερή μας προβλήματα μέσω του διαλόγου, να δεχθεί την χείρα φιλίας που τείνουμε, όπως και στο παρελθόν, είναι επίσης απαραίτητο να καταλάβει πως ο κόσμος μας αλλάζει».

Μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη χθεσινή καύση τουρκικής σημαίας στο Σύνταγμα

"Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας", σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. "Ανάλογες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού", προσθέτει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι, χθες, στο Σύνταγμα κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ομάδα πολιτών έκαψε την τουρκική σημαία.