Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι πρόθυμος να αποδεχτεί δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ορισμένα προϊόντα του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια προσπάθεια να κερδίσει μια εμπορική συμφωνία και να σπάσει το αδιέξοδο στις συνομιλίες με την ΕΕ, ανέφερε η Daily Mail.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας, Ντέιβιντ Φροστ, κατέθεσε μια νέα πρόταση, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές.  Σύμφωνα με την προσφορά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχτεί δασμούς για έναν μικρό αριθμό αγαθών με αντάλλαγμα η Ένωση να υποχωρήσει από το αίτημά της να συνεχίσει η Βρετανία να ακολουθεί τους κανόνες της ΕΕ.

Οι διαπραγματευτές ΕΕ και της Βρετανίας δήλωσαν χθες ότι σημείωσαν πολύ μικρή πρόοδο στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, με μόλις λίγες εβδομάδες να απομένουν για την παράταση μιας προθεσμίας ενός έτους για την επίτευξη συμφωνίας.

Μια απειλή που έγινε νωρίτερα για αποχώρηση από τις εμπορικές συνομιλίες αυτό το μήνα εάν δεν σημειωνόταν πρόοδος, εξασθένησε λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με την Daily Mail.

"Δεν είμαστε έτοιμοι για μια μακρά διαπραγμάτευση μέσα στους επόμενους μήνες, μέχρι το φθινόπωρο, όπου κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί. Ο Οκτώβριος είναι πολύ μακριά για μας για να το ολοκληρώσουμε αυτό", ανέφερε μια βρετανική πηγή στην εφημερίδα.

Η ιδέα της επιβολής δασμών δεν έγινε δεκτή αμέσως από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Mail.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ τον Ιανουάριο. Η σχέση του Λονδίνου με το μπλοκ διέπεται πλέον από μια μεταβατική περίοδο που διατηρεί τους προηγούμενους κανόνες σε ισχύ ενώ διαπραγματεύονται νέους όρους.