Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του που θα εκφωνήσει σήμερα στο Νταβός, θα ταχθεί υπέρ ενός «ανοιχτού» αλλά και «δίκαιου και αμερόληπτου» διεθνούς εμπορίου, αποκάλυψε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Μπροστά σε ένα ακροατήριο που ανησυχεί για την κλίση του προς τον προστατευτισμό, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να «δεσμευθεί για μια ελεύθερη και ανοικτή αγορά», όμως «μέσα σε δίκαιες και αμερόληπτες αυνθήκες», είπε, μερικές ώρες πριν από την ομιλία του Τραμπ ενώπιον του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται λοιπόν να καταγγείλει ό,τι αποτελεί κατά την άποψή του εμπόδιο στις εμπορικές συναλλαγές, που βασίζονται στην «αμοιβαιότητα», και ιδίως «την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας, τις αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και τις επιδοτήσεις στη βιομηχανία».
«Το μήνυμα θα είναι πως η Αμερική είναι έτοιμη να κάνει δουλειές» με όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα έπειτα από μια πολύ ευνοϊκή προς τις επιχειρήσεις φορολογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να αναφερθεί ενώπιον του ακροατηρίου του, που αποτελείται από εργοδότες και πολυεκατομμυριούχους, στην τύχη των «γυναικών και των ανδρών που έχουν αφεθεί στην άκρη του δρόμου», συνέχισε.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που ξεκίνησε την Τρίτη τις εργασίες του στο Νταβός, αναμένει με μεγάλη αγωνία σήμερα την ομιλία του Αμερικανικού προέδρου, ο οποίος πρόκειται να κάνει μια σύντομη παρέμβαση, περίπου δεκαπέντε λεπτών, στις 15:00 τοπική ώρα.