Σήμερα ανοίγουν οι κάλπες για τις 13ες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι 550,593 ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν από εννέα υποψήφιους, ωστόσο αναμένεται πρώτος να αναδειχθεί ο νυν πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και η δεύτερη θέση να κριθεί ανάμεσα σε Παπαδόπουλο και Μαλά. Πάντως, ο δεύτερος γύρος θεωρείται σχεδόν σίγουρος, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καθορίσουν οι «αναποφάσιστοι» και η «κρυφή ψήφος».

Οι βασικοί υποψήφιοι είναι: Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, σήμερα ο νυν Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα περάσει πρώτος και με διαφορά στον δεύτερο γύρο. Το ζητούμενο είναι ποιος θα είναι ο αντίπαλός του. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο και άλλες τον Σταύρο Μαλά. Ωστόσο, η διαφορά τους βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Κατά την προσέλευση τους στις κάλπες, οι εκλογείς οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που τους δίνεται στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν είναι δεόντως σφραγισμένο. Κάθε ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο θα πρέπει να έχει στο εξωτερικό του μέρος επίσημη σφραγίδα.

Το λευκό ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 7:00 μέχρι τις 18:00 (ώρα Ελλάδος), με διάλειμμα μίας ώρας, μεταξύ των ωρών 12:00- 13:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εκλογές θα παρακολουθήσει και ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Κύριο αντικείμενο της αποστολής τους είναι η παρακολούθηση της προεκλογικής εκστρατείας και η κάλυψή της από τα ΜΜΕ, όπως επίσης και το ζήτημα των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων. Πρόσθετα, και έπειτα από αίτημα της επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ομάδα λειτουργών του Γραφείου της θα επισκεφθεί εκλογικά κέντρα, ώστε επί τόπου να βεβαιωθεί ότι τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων τυγχάνουν σεβασμού.